Direktor “Toplane” saslušan zbog izlivanja mazuta u rijeku Rašku

154

Nemanja Mančić, vršilac dužnosti direktora JKP “Gradska toplana” saslušan je danas u Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru zbog zagađenja rijeke Raške izazvanog izlivanjem mazuta iz tog javnog preduzeća, rečeno je radiju Sto plus u tom tužilaštvu.

Iz Osnovnog tužilaštva su nam kazali da će uskoro biti saslušan i tehnički direktor tog javnog preduzeća Suad Suljković.

Dodali su da će istraga nakon toga biti nastavljena, uz ocijenu da je postupak složen i da bi zbog toga mogao dugo da traje.

Novopazarska policija podnijela je krajem juna krivične prijave protiv Mančića i Suljkovića, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zagađenje životne sredine.

Njima je na teret stavljeno da su djelo izvršili iz nehata (član 260 Krivičnog zakonika, stav 2), za koji je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dvije godine.

Građani Novog Pazara 4. juna su primjetili mrlje u Raški i jak miris u blizini rijeke, a tri dana kasnije, tokom inspekcijskog nadzora, otkriveno je da se tečnost koja liči na naftne derivate u Rašku uliva iz cijevi u centru grada.

Pored republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, u istragu se uključila i novopazarska policija, a nakon nekoliko sati utvrđeno je da je tečnost koja zagađuje rijeku mazut iz “Gradske toplane”.

Vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Nemanja Mančić pojedinim medijima rekao je da je do “izlivanja došlo uslijed jakih kiša i da nije u pitanju ljudski faktor”.

Građani Novog Pazara zbog zagađenja Raške održali su dva protesta na kojima su tražili da se sankcionišu odgovorni, spriječe dalji ekološki incidenti i javnost obavesti o tome da li je izlivanje mazuta uticalo na zdravlje ljudi.

Autor: Nedžib Šehović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *