ĐACI IZ TRSTENIKA MOGU I U ZATVOR? U OPCIJI I DRUGE KAZNE

146

Učenici Tehničke škole iz Trstenika koji su početkom ovog meseca fizički napali profesorku tokom nastave, biće isključeni iz škole, juče je usvojen prijedlog Nastavničkog vijeća, ali sada se postavlja pitanje da li ih pored te čekaju još neke drastičnije kazne propisane zakonom.

Nastavničko vijeće juče je jednoglasno donijelo prijedlog da se dvojica učenika ove škole koji su maltretirali profesorku isključe iz škole, dok je treći dan prije sjednice podnio zahtev i ispisao se, zvanično je juče saopšteno iz Tehničke škole. Konačnu odluku treba da donese direktor škole.

Da isključenje, odnosno najstroža kazna koju škola može da donese, u slučaju iz Trstenika ne mora da bude i jedina, realan je scenario, a s obzirom na to da su vinovnici izvršili teško krivično djelo kažnjivo Zakonom, dok su pritom dvojica od njih i punoletne osobe.

Podsjetimo, izvještaj o incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku 9. novembra jueč je stigao u Više javno tužilaštvo u Kruševcu. U ovom tužilaštvu navode da im je dostavljen izvještaj Policijske stanice u Trsteniku u vezi sa događajem u kome je oštećena profesorka engleskog jezika.

– U Višem javnom tužilaštvu u Kurševcu formiran je predmet i isti je uzet u razmatranje po hitnom postupku – rekao je dr Bratislav Petrović, javni tužilac i dodao da je u toku prikupljanje potrebnih obaveštenja i podataka.

“Moguće kazne do milion dinara”

Kako za “Blic” objašnjava predsjednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, novčane i zatvorske kazne nakon ovakvog jednog incidenta svakako su moguće, međutim, može da prođe i bez njih.

Učenici koju su fizički napali svoju profesorsku nisu više djeca, to su već odrasli ljudi. Dvojica od njih su punoletna lica, jedan od njih je samo maloljetnik, odnosno ima 17 godina, ali, svakako, svi oni mogu da odgovaraju i pred Zakonom kada su ovakva djela u pitanju – istakao je predsjednik Foruma.

Profesorka ima pravo da podnese tužbu ili krivičnu prijavu protiv učenika za, kako ističe predsjednik Antić, povredu časti, za nanošenje duševnog bola i za pretrpljen strah.

– Kazne su u ovakvim situacijama uglavnom novčane, ali moguće su i zatvorske. Ipak, češće se dešava da se nasilnici iz škola “lupe po džepu” sa novčanim kaznama i do 500.000 dinara, pa i milion. Sve zavisi od toga kako sud procijeni da treba – objašnjava Antić

Ko sve može da podnese tužbu?
Pored profesorke koja je i najviše oštećena u ovom slučaju, tužbu protiv učenika Tehničke škole, po Zakonu, može da podnese i sama škola, navodi Antić, te objašnjava kakva je procedura u tom slučaju.

– Škola može slučaj da prijavi policiji, koja zatim slučaj prijavljuje Javnom tužilaštvo, koje potom može da pokrene postupak, dok škola može i direktno da se obrati javnom tužilaštvu ili Prekršajnom sudu. Zatim se, ukoliko se utvrdi da je krivično djelo učinjeno ciljano i namjerno, propisuju kazne koje sam pomenuo – novčane ili zatvorske – navodi predsjednik Foruma.

Kako Antić predviđa, iako bi najpametnije bilo da profesorka koja je doživjela fizičko iživljavanje od svojih učenika iste što prije tuži i zadovolji pravdu, to se, najverovatnije, neće desiti.

– U ovom slučaju, kako se čini, teško da će profesorka pokrenuti bilo kakvu tužbu. I u prošlosti u sličnim ovakvim incidentima po srpskim školama nije se dešavalo da đaci dobiju neke strožije ili kazne van onih koje im škola dodijeli. Tako će verovatno biti i u ovom najsvežijem dešavanju – zaključuje Milorad Antić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *