Đake od 1. septembra očekuju novine u nastavi, pogledajte koje

124
Još se ne zna kako će učenici pratiti nastavu u narednoj školskoj godini – u učionicama ili onlajn.
U Ministarstvu prosvete kažu da će to zavisiti od epidemiološke situacije i da će uskoro predložiti model nastave Kriznom štabu.
Ono što se zna je da će od 1. septembra učenici četvrtog i osmog razreda osnovne škole, ali i četvrte godine gimnazija raditi po reformisanom programu.
Učenici će u narednoj školskoj godini učiti i o veštačkoj inteligenciji. Neće to biti nov predmet, već su uvedena po dva časa nastave o veštačkoj inteligenciji u programe Tehnike i tehnologije za sedmi i osmi razred i Informatike i računarstva za osmi razred.
Na tim časovima će se đaci upoznavati sa primenom veštačke inteligencije u robotici, saobraćaju, pametnim gradovima, svakodnevnom životu.
U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da su u programima za četvrti i osmi razred napravljene sitnije izmene u odnosu na prethodne, a da je jedino potpuno promenjen program biologije za sva četiri razreda.
U prethodnim programima se u petom razredu učilo o ćeliji, biljkama i mikroorganizmima, u šestom o  mikroorganizmima i životinjama, u sedmom o čoveku, a u osmom o ekologiji i zaštiti životne sredine. Novi program je spiralni, odnosno u svakom razredu se uči po malo od svake od ovih oblasti, s tim što se u svakom narednom razredu znanja proširuju u skladu sa uzrastom učenika“, navode u Ministarstvu prosvete.
Dodaju da u četvrtom i osmom razredu nisu uvedeni novi predmeti, niti je menjan fond postojećih časova.
Slobodne nastavne aktivnosti
Reformom obrazovanja, koja je počela 2018. godine, predviđeno je da se u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja (od petog do osmog razreda) umesto izbornih predmeta uvedu slobodne nastave aktivnosti sa fondom od jednog časa nedeljno.
Škola svojim programom rada planira slobodne nastavne aktivnosti od šest ponuđenih koje je pripremio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine, Medijska pismenost, Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost, kao i programi koje je škola sama pripremila ili programi starih izbornih predmeta – Crtanje, slikanje i vajanje, Hor i orkestar, Čuvari prirode, Šah, Svakodnevni život u prošlosti.
Građansko vaspitanje i verske nastave ostali su kao izborni programi.
U Ministarstvu prosvete navode da je najveća promena u novim programima uvođenje ishoda za razliku od prethodnih programa čiji je fokus bio na sadržajima.
To je promena pristupa, nije bitno samo da učenik ima znanje, već da ga osposobimo da to znanje i primeni. Živimo u vremenu kada je primena znanja važnija od enciklopedijskog znanja. Sada su sve informacije na jedan klik od nas“, kažu u Ministarstvu prosvete.
Kao primer navode ishod znanja iz istorije, gde se od učenika očekuje da na kraju razreda bude u stanju da obrazloži uticaj istorijskih događaja, pojava i procesa na savremeno društvo. Važno je i da đak ima znanje o istorijskim događajima, ali je potrebno i da sagleda njihov uticaj na savremeno društvo, da to znanje stavi u širi kontekst.
021.rsKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *