Dječak (11) iz šatora je heroj kakvog je planeta čekala

142

Autor:Anđela Đurić

Maks Vulsi, jedanaestogodišnjak iz Engleske, sakupio je 600 hiljada funti za dobrotvorne svrhe kampovanjem u svom dvorištu, piše Gardijan.

U četvrtak, Maks Vulsi (11) iz severnog Devona u Engleskoj, proveo je svoju 500. noć zaredom u šatoru. Ovaj poduhvat nema samo avanturistički karakter, već i dobrotvorni! Za petsto dana, Maks je uspeo da sakupi više od 600 hiljada funti za dobrotvorne organizacije, piše Gardijen.

„Neverovatan je osećaj dostići noć broj 500“, izjavio je Maks.

„Čini mi se da nije prošlo toliko vremena jer se mnogo ‘kul’ stvari dogodilo kada sam počeo da kampujem. Nikada nisam pomislio da će ovaj poduhvat trajati ovoliko dugo, ali mi se apsolutno sviđa“.

https://www.instagram.com/p/CSY4yI2sckU/?utm_source=ig_embed&ig_rid=bc1434f7-2d75-4a05-bae2-e65b84383b24

Ovaj „maraton kampovanja“ počeo je početkom 2020. godine kada su Maksovi roditelji Rejčel i Mark pomagali komšiji Riku Abotu, koji je bolovao od terminalnog raka. Porodica Vulsi je iz prve ruke videla koliko je podrška organizacije „Zdravstvena nega severni Devon“ (North Devon hospice) pomogla komšiji u njegovim poslednjim danima. Pre nego što je Rik umro, pokonio je Maksu svoj šator i rekao mu da krene u avanturu.

Kada je britanska vlada najavila prvi karantin u martu 2020, Maksu je bilo jasno da bi „Zdravstvena nega“ pretrpela veliki finansijski udarac zbog situacije, i odlučio je da kampuje nekoliko nedelja i tako prikupi novčani prilog od eventualno 100 funti.

Međutim, karantin se odužio. Kako je Maks odbijao da se vrati nazad u svoju udobnu i suvu sobu, tako se sve više novca prikupilo na njegovoj stranici na sajtu JustGiving. Privukao je internacionalnu pažnju i čak je bio pozvan da kampuje i u londonskom zoo vrtu i u bašti Ulice Dauning – gde živi premijer Britanije, kog je i upoznao.

Počeo je čak da dobija pisma od obožavatelja koja su samo naslovljena na: „Dečak u šatoru, Braunton, Devon“.

Kako se 500. dan kampovanja približio, Maks, koji je za ovu avanturu istrošio čak 10 šatora, sakupio je 640 000 funti – više od polovine iznosa koje „Zdravstvena nega“ procenjuje da će izgubiti zbog pandemije.

Maksov otac, kraljevski marinac, rekao je da je neizmerno ponosan na sina: „Mislim da mu se sviđa sloboda koju ima kada spava u šatoru. Niko ne proverava kada tačno ide na spavanje – ima bar malo kontrole nad svojim životom“.

Njegova majka, računovođa po profesiji, rekla je da su ovih 500 dana bili prekretnica za njenu porodicu: „Sve je počelo tako što je moj desetogodišnjak želeo da kampuje u dvorištu nekoliko noći u nadi da će prikupiti 100 funti. Niko od nas i dalje ne veruje šta se sve desilo. Rekla sam mu mnogo puta da ne mora više da spava napolju, i da je već uspeo da ostvari nešto posebno“.

Maksov odgovor je: „Ne! Ovo sam ja i ovo radim. Nemam nameru da prestanem. Volim da budem napolju u prirodi. Kada prestane da mi bude zabavno, vratiću se kući. Ali trenutno ne mogu da zamislim taj scenario!“.

Kada završi školovanje, Maks se nada da će biti avanturista ili profesionalni igrač ragbija. Čak i ako bude postao poznat i bogat, kaže da ga ne interesuje odsedanje u fensi hotelima: „Šator mi je sasvim dovoljan“, rekao je.

https://www.instagram.com/p/CRHT6XmMlC6/?utm_source=ig_embed&ig_rid=849e16cd-2d97-4f8a-9a99-88e701043553

Nova.rs

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *