ĐOKIĆI UBIJENI ZA NEKOLIKO SEKUNDI, DNK NA ČAURI OTKRIVA IME UBICE! Sudski veštak: U zločinu učestvovala najmanje 3 muškarca

111

Ubice vlasnika menjačnice Gorana Đokića (57), njegove supruge Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25) iz Aleksinca može da otkrije DNK trag na čauri koja je nađena na mestu zločina.

Ovo je zaključak analize napravio je magistar Vladimir Kostić, sudski veštak i balističar sa Vojnotehničkog instituta u Beogradu. On napominje da se na osnovu traga na samo jednoj čauri može doći do počinilaca.

– Na toj čauri mogu da postoje DNK tragovi uprkos visokoj temperaturi koja se postiže prilikom ispaljenja. Kada čaura izleti, njena temperature je ispod 100 stepeni Celzijusa, što malo ljudi zna.

Zbog toga jedan počinilac može da se pronađe na osnovu DNK traga na čauri – istakao je Kostić.

Sagovornik kaže da su Đokići ubijeni za samo nekoliko sekundi.

– Nikakvi minuti nisu u pitanju. Ubijeni su za nekoliko sekundi. U zločinu su učestvovala najmanje trojica muškaraca. Đokići su ubijeni van svog automobila, a potom odneti na mesto gde su zapaljeni.

Da su ubijeni u automobilu, čaura bi ostala unutra, uprkos tome što je automobil izgoreo. A na karoseriji automobila nisu nađeni tragovi projektila – ističe Kostić.

Balističar naglašava da je Đokiće ubio neko ko dobro rukuje oružjem.

– To je uradio neko dobro uvežban. ne mora to da bude iz nekih profesionalnih struktura. Mogao je da vežba u nekon sportskom klubu, recimo u streljani. Sve je bilo unapred organizovano.

Da ih odvede na stranputicu bio je dovoljan jedan čovek, a ko ih je sačekao, to je drugo pitanje. Ako je spaljivanje tela vršeno van automobila, onda je korišćena neka hemijska materija poput benzina, nitrorazređivača ili nečeg što daje visoku temperaturu. Temperatura sagorevanja kada se automobil zapali prelazi preko 1.000 stepeni Celzijusa.

Ubice su htele da unište svoje materijalne tragove – navodi Kostić.

On naglašava da se pomoću čaure može utvrditi kalibar oružja iz kojeg su Đokići ubijeni.

– Ukoliko je šaržer punjen golom rukom, onda su na čaurama ostali DNK tragovi. Ako je neko znao da biološki tragovi ostaju i posle sagorevanja, mogao je da ih sa municije ukloni nekim razređivačem.

Moguće je da je korišteno oružje koje nikada nije upotrebljeno. Ako postoje biološki tragovi, ubice će biti otkrivene kad-tad – rekao je sagovornik.

Podsetimo, Goran, Gordana i njihova ćerka Lidija su brutalno ubijeni 26. septembra, a za njihovim ubicama još uvek se traga. Niška i aleksinačka policija i žandarmerija intenzivno rade na rasvetljavanju trostrukog ubistva, te i dalje pretražuju teren.

Naime, sumnja se da su članovi porodice Đokić, čija su tela pronađena spaljena i sakrivena u selu Moravac, najverovatnije prethodno oteti, za manje od dva minuta pošto su napustili kuću Goranove majke u ovom selu kod Aleksinca.

Đokići su 7. oktobra sahranjeni u zajedničkoj grobnici, uz suze porodice, prijatelja i poznanika. Komšije ove porodice su kazale da su u šoku, te da ne mogu da veruju kakva je nesreća zadesila njihovo selo.

(Kurir.rs/Objektiv)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *