Đukanović: Abazović radi u korist velikosrpstva, uskoro ga neće biti u politici

131

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je premijer Dritan Abazović “napustio evropsku agendu”, koju je, kako dodaje, “žrtvovao u korist ostvarivanja ciljeva velikosrpskog i kleronacionalizma crkve Srbije”. Istakao je da je “mnogo ozbiljnijih protivnika prebacio preko glave tokom prethodnih 30 godina od Dritana Abazovića, imali su istu želju koju ima on. Njih danas nema, ja sam tu. Mislim da ni njega uskoro neće biti na političkoj sceni Crne Gore”.

„Sve je počelo očigledno potpisivanjem ugovora sa SPC, gde je potpuno pogrešnom interpretacijom istorije u preambuli i potpuno pogrešnom primenom Ustava Crne Gore u normativnom delu tog ugovora, stvoren jedan obavezujući aranžman Crne Gore i SPC, gde se veoma jasno podilazi ideji velikosrpskog nacionalizma, kojem služi crkva Srbije, na neki način tihim, neko to zove puzajućim pučem, anektira i uvede u srpski svet, u sastav Velike Srbije.

Odatle je krenulo, a nakon pada Abazovićeve vlade, mi zapravo imamo jedno prilično pomahnitalo političko i medijsko delovanje aktuelnog premijera, pratili smo sve to iz Vašingtona i Njujorka, pratimo svakodnevno i iz Crne Gore. ali ono što je konstanta tog ukupnog delovanja jeste da on i dalje pokazuje nameru da nepokolebljivo služi velikosrpskom nacionalizmu i iz dana u dan sve više doprinosi ugrožavanju opstanka i evropske budućnosti Crne Gore“, ocenio je Đukanović u intervjuu za Glas Amerike.

Dodaje da je Abazović „napustio evropsku agendu u trenutku kada se pred Crnom Gorom pokazala vrlo izgledna mogućnost da, u kratkom roku, konačno valorizuje svoje napore na reformama i na dostizanju svog evropskog cilja tokom prethodnih godina“.

„On je taj koji i dalje doprinosi institucionalnoj truleži Crne Gore, ponavljam, ispunjavajući na taj način snove i želje ideologa velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma u Crnoj Gori. Ja ne mogu drugačije to kvalifikovati do na način na koji sam kvalifikovao, eufemizmi ne pomažu u ovakvoj situaciji, morate jasno zaseći, pokazati gde je adresa odgovornosti za krizu u kojoj se Crna Gora nalazi i pokušati je politički rešiti.

Naravno, nemam nikakve sumnje da će sve ovo završiti jednog dana na sudu, jer ovo je sve vrlo precizno opisano u Krivičnom zakonu Crne Gore, samo nadležni moraju time da se pozabave. Verujte, vrlo sam se time pozabavio iako nisam nadležan, ovo je opisano u poglavlju 11 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer se za ovo i ovakvo ponašanje predviđaju kazne zatvora od tri do 15 godina“, kazao je Đukanović.

Upitan o kritikama koje premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović upućuje na njegov račun o kočenju evropskog puta Crne Gore, Đukanović je rekao da ih smatra „apsolutno neutemeljenim, jer te optužbe nisu ničim potkrepljene“.

„One su potkrijepljene jedino njegovom željom da Milo Đukanović nestane sa političke scene. Mnogo sam ja ozbiljnijih protivnika prebacio preko glave tokom prethodnih 30 godina od Dritana Abazovića, imali su istu želju koju ima on. Njih danas nema, ja sam tu. Mislim da ni njega uskoro neće biti na političkoj sceni Crne Gore“, poručio je Đukanović.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *