Đukanović: Ne vjerujem da će mitropolit biti ustoličen na Cetinju sjutra

119

Kazao sam da ovo nije pitanje intronizacije mitropolita srpske pravoslavne crkve, ovo je samo jedan od događaja u nizu kojim država Srbija i Srpska pravoslavna crkva kao instrument velikosrpskog nacionalizma pokušava da ponizi i pokušava da prisvoji Crnu Goru – naveo je Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je Televiziji Crne Gore da ne vjeruje da će se sjutra ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija sjutra desiti na Cetinju.

On je odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako sjutra mitropolit bude ustoličen na Cetinju rekao da ne vjeruje da će se to desiti.

– Zato nisam sklon da razmatram teorijske mogućnosti. Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i da se vratimo pokušaju da kao zreli i odgovorni, ne samo politički, nego društveni činioci dođemo do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori – naveo je Đukanović.

Boravkom na Cetinju, kako je rekao, pokušava da doprinese smirivanju tenzija.

– Ovdje nijesam kao neko ko staje na bilo koju stranu i konfrontira se sa nekom drugom stranom, ja sam predsjednik svih građana Crne Gore i svojim dolaskom na mjesto podginutih tenzija, mjesto gdje su se očigledno uskomešale strasti, ne bez razloga, pokušavam da doprinesem da osvtarimo svoje ciljeve na jedan primjeren način, da zaštitimo državu, a s druge strane da ne učinimo bilo kakav pogrešan korak zbog čega bi Crna Gora dugoročno ispaštala – kazao je Đukanović.

Na pitanje da li postoji tolerancija i da li postoji poziv da okupljeni odustani od protesta odgovorio je da je na tu temu već kazao što je imao.

– Kazao sam da ovo nije pitanje intronizacije mitropolita srpske pravoslavne crkve, ovo je samo jedan od događaja u nizu kojim država Srbija i Srpska pravoslavna crkva kao instrument velikosrpskog nacionalizma pokušava da ponizi i pokušava da prisvoji Crnu Goru – naveo je Đukanović.

Naravno, kako je dodao, svako ko je nacionalno odgovoran pojedinac ima logičan otpor.

– Najlogičnije je da se taj otpor najstrastvenije ispoljava upravo u ovom gradu, u ovoj Prijestonici i to moramo svi razumjeti. Moramo razumjeti da se to ovdje ne može napraviti na silu. Moramo razumjeti da je potrebno biti mudar i taj čin izmjestiti iz ovog grada ili odložiti sve to, kupiti neko vrijeme za resetovanje odnosa i za uspotavljanje povjerenja.

Nije to povjerenje izgubljeno bez neke. Jako važno je da to razumijemo, da pokušamo da popravimo to što su loši odnosi nataloženi u prošlim godinama i da stvorimo uslove da kao civilizovani ljudi možemo obavljati svoje poslove a da jedni druge ne ugrožavamo. Mislim da je to moguće, ali je samo potrebno sada na pravi način razumjeti da se suočavamo sa nečim što znači jedno realno opterećenje – istakao je Đukanović.

Portalanalitika.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *