Đukanovićev savjetnik Veljović pozvan na saslušanje u Više državno tužilaštvo

120

Veljovića će ispitati viša tužiteljka Maja Jovanović, kojoj je dodijeljenjen predmet, nakon što su juče ODT Podgorica i tužiteljka Biljana Medenica od njih tražili mišljenje da li je to posao za tužioce iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici

Bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović pozvan je da u 13 časova dođe na saslušanje u zgradu Višeg državnog tužilaštva, koje je preuzelo predmet izviđaja od Osnovnog državnog tužilaštva, koje je juče ispitivalo da li je počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Veljovića će po hitnom postupku ispitati viša tužiteljka Maja Jovanović, kojoj je dodijeljenjen predmet, nakon što su juče ODT Podgorica i tužiteljka Biljana Medenica od njih tražili mišljenje da li je to posao za tužioce iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Dugogodišnji prvi čovjek policije u autorskom tekstu objavljenom u nedjelju u Pobjedi navodi da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva u nedjelju veče saopšteno je da je v.d. VDT-a Dražen Burić zatražio od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veljovića učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Zbog Veljovićevog teksta reagovali su gotovo svi predstavnici vladajućih partija i premijer Zdravko Krivokapić, koji su ocijenili da savjetnik Mila Đukanovića u tekstu poziva na pobunu bezbjednosnih snaga i nemire i da se može shvatiti da je poziv upućen i u ime predsjednika države, iako se Veljović ispod teksta potpisao kao predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbjednosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Veljović je u uzjavi “Vijestima” rekao da je njegov tekst potpuno jasan, a “svako ima pravo da ga tumači na svoj način”.

Premijer je ocijenio da Veljović ne koristi slobodu govora i javnog okupljanja, nego ih zloupotrebljava i otvoreno se miješa u rad policije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *