“Dodik je fašista, a oni se smiju uz ćevape i pivo”

Zahtev Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala zbog ratnih zločina počinjenih u operaciji Bljesak iz maja 1995., komentarisao je Ante Kotromanović.

Bivši ministar odbrane Kotromanović je za to optužio Republiku Srpsku, za koju je rekao da je genocidna tvorevina, a Milorada Dodika je nazvao fašistom

Kotromanović je za zagrebačku N1 tv rekao a je jedan takav zahtev išao prema hrvatskoj vladi još u vreme kada je premijer bio Zorana Milanovića, a on ministar odbrane.

“Sećam se toga, to smo s gnušanjem odbacili. Doneli smo rezoluciju na vladi da je to neostvariva misija”, rekao je Kotromanović.

On je istovremeno za takav zahtev BiH optužio Republiku Srpsku i dodao:

“To ide iz zločinačke Republike Srpske koja je nastala na genocidu i zločinu, mislim da je to pucanj u prazno i da se tu neće ništa dogoditi. Mislim da Hrvatska ne sme sebi dopustiti da bude slučajan promatrač. Članica smo NATO-a i EU, imali smo sve pravne instrumente da to sprečimo. ..”, rekao je između ostalog Kotromanović za zagrebačku N1 tv.

Smatra da se ne treba previše uzbuđivati oko zahteva iz BiH:

“Sad se verovatno smeju uz ćevape i pivo i misle da smo uzrujani. Ne treba se uzrujavati previše, siguran sam da će naše Tužilaštvo odbaciti da je to polupismena konstrukcija koja bi bolje napisana bila u 4. razredu osnovne škole”, rekao je Kotromanović i dodao da Hrvatska treba da bude hladna, mudra, ali i odlučna.

Upitan hoće li to naštetiti odnosima s BiH, Kotromanović odgovara:

“Ne, mislim da neće. Danima ili godinama slušamo tog socijalistu koji se pretvorio u fašistu Dodika i njegove gluposti, retoriku koju je osudio celi svet, visoki predstavnik je morao da donese zakon (o zabrani negiranja genocida), to je neverovatno. To je problem Beograda i Banjaluke”.

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.