DODIK JEDVA DOČEKAO DA DOĐE U SARAJEVO: Opoziciju IZIGRAO kao niko do sada…

147

“Ja ću se ponašati isključivo kako je to naložila Narodna skupština, a to je da nema odlučivanja u organima na nivou BiH”, rekao je Dodik

Stižu kritike na račun Milorada Dodika nakon što je odlučio sastati se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dio opozicije iz Republike Srpske ipak je stava da je Dodik izigrao raniji dogovor o neučestovanju kadrova iz ovog entiteta u radu institucija BiH, te da mu je Erdoganova posjeta bila samo alibi da se vrati u Sarajevo, prenosi televizija N1.

Recep Tayyip Erdogan u petak će se sastati sa svim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dan nakon odlazi i u posjetu Crnoj Gori, gdje se sastaje s predsjednikom, premijerom i predsjednikom crnogorske Skupštine. Mogao bi posjetiti i Beograd, pišu crnogorski mediji, no zvanične informacije o tome nema. Ono što je najviše zaintrigiralo bh. javnost je odluka Milorada Dodika, da dođe u Sarajevo na sastanak.

“Ja ću se ponašati isključivo kako je to naložila Narodna skupština, a to je da nema odlučivanja u organima na nivou BiH, i tamo je navedeno Predsjedništvo, Savjet ministara, Parlamentarna skupština, i mi ćemo se držati toga pa čak ako neko izađe od nekih iz toga, mi ćemo ostati jer imamo dovoljno potencijala u RS da provedemo te zaključke i mi od tih zaključaka nećemo odustati”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Plan je da s Erdoganom razgovara o, kako kaže, zastoju na izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, ali i odlukama visokih predstavnika. Predsjednici opozicionih stranaka dali su mu podršku isljučivo za to.

“Svaki sastanak tog tipa ako će razriješiti ovo nesnošljivo stanje u kojem se danas nalazi BiH u kojem će se dogovoriti neki izlaz iz ove situacije ima smisla a sve ostalo je puko slikanje i vjerovatno nešto što neće proizvesti neki pozitivan efekat, ali treba sačekati, i ključno će pitanje biti u petak šta ste dogovorili?”, naveo je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Poslanik u Narodnoj skupštini, Nebojša Vukanović kaže, naravno da je Milorad Dodik opet prevario opoziciju u Republici Srpskoj. Učinit će sve da održi svoju političku poziciju.

“Vrlo brzo će Dodik da počne da donosi odluke kako bi se rasporedilo ovih 600 miliona koje je stiglo od MMF-a, tako da nije nikakvo iznenađenje, Dodik pokušava da nađe alibi tako što je tražio saglasnost i pitao čelnike opozicionih stranaka da mu daju dozvolu da ide na sastanak s Erdoganom, odluke su jasne i nema potrebe da bilo koga zove i traži bilo kakvu saglasnost, niti bilo kakav alibi za svoje sramne poteze. On se sastajao s Erdoganom u više navrata posljednjih godina, i ove godine bio je nedavno u Turskoj i imao priliku da zvanično iznese svoj stav”, navodi Nebojša Vukanović, nezavisni poslanik u NSRS.

Vukanović tvrdi i da je Milorad Dodik izložen pritiscima da poklekne s raznih strana. U kom smjeru će se stvari kretati trebalo bi biti jasnije nakon petka, i sastanka na najvišem nivou, s turskim predsjednikom Erdoganom. A sam Dodik je najavio kako će medije obavijestiti blagovremeno o svojim narednim potezima.

slobodnabosna
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *