Dodik: U Srebrenici je bio genocid, čitav narod ispašta zbog Ratka Mladića

115

Iako veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i oštro negira genocid u Srebrenici, srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine 2007. godine, u vreme dok je obavljao funkciju predsednika Vlade Republike Srpske, o događajima iz 1995. i presudi Haškog tribunala govorio je sasvim drugačijim tonom.

Naime, on je te godine u intervjuu za Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem potvrdio je da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid.

„Dakle, ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu, i to je nesporna pravna činjenica. Ono što je trebalo da uradim je da akcijom koju smo poveli pokušam da vraćam poverenje, koje se ne može rešiti u jednoj godini ili u pet godina, ali može se rešiti dugoročno“, govorio je Milorad Dodik.

Nije štedeo reči ni kada je u pitanju čovek koga sada naziva herojem koji je osuđen samo zato što je Srbin.

„Čitav jedan naron ispašta i u Republici Srpskoj i u Srbiji zato što se neki tamo Mladić ili Karadžić odlučio da neće da se preda i da neće da ode na sud. I onda on kaže ja volim srpski narod. Đavola on voli“, govorio je tada Milorad Dodik.

Danas presudu Haškog tribunala vidi kao šamar srpskom narodu

U godinama koje su nakon intervjua usledile Dodikova retorika postaje sve više desničarska i više nego zapaljiva. Te je tako 2017. godine, kad je Mladiću izrečena presuda, rekao kako je Mladić zapravo sprečio genocid nad Srbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

„General Ratko Mladić ostaje heroj srpskog naroda, a presudom Haškog tribunala mit o njemu kao heroju je samo ojačan. Presuda je šamar srpskom narodu“, rekao je Dodik tada.

Dodik je dodao da je Mladić delio patnje svog naroda i da je ušao u srpske pesme.

Strasti nije smirio ni Inckov zakon

Veličanje zločina i negiranje patnje svih onih majki čija su deca ili muževi nevini stradala u ratu vođenom zbog interesa pojedinaca nastavio je sve do sada.

Kad je ove godine odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo izmene kaznenog zakona te zemlje kojima je predviđeno sankcionisanje osoba koje javno negiraju ratne zločine dokazane u sudskim procesima, uključujući genocid u Srebreni, Dodik je bio prvi koji se pobunio. A zatim ga i otvoreno prekršio.

“Apsolutno bih pre birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktualna 2002., sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga akteulizuje i sad se „sve zna“. Istina je jedna, da genocida nije bilo”, rekao je Dodik neposredno nakon donošenja izmena zakona, prenosi Al Džazira.

https://twitter.com/i/status/1459271572909441028




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *