– Svaki slučaj koji bude poznat, mi ćemo ga zaštititi. Ovih dana razgovaramo o načinu kako ćemo ljude koji dođu u poziciju da budu procesuirani da zaštitimo. I putem pravne pomoći, i putem, naravno, fizičke zaštite da bude hapšen, priveden i tako dalje. Mi smo rekli da to ne poštujemo i mi to ne poštujemo – izjavio je Dodik.

Prethodno je, podsjetit ćemo, Dodik pozivao Srbe iz entiteta RS da ne poštuju nove odredbe Krivičnog zakona BiH, najavljujući čak da će MUP RS-a sprečavati hapšenje osoba odgovornih za kršenje. S obzirom na to da MUP RS-a sasvim sigurno ne bi mogao spriječiti SIPA-u pri hapšenju prekršitelja Krivičnog zakona BiH, Dodik je u zamjenu za podršku njegovoj politici, koja je u značajnoj mjeri utemeljena na izazivanju nacionalnih tenzija negiranjem genocida i ostalih ratnih zločina, građanima ponudio “pravnu pomoć”.

To bi u praksi značilo da će svi oni koji budu negirali genocid odgovarati za kršenje Krivičnog zakona BiH, te da će se suočavati sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, ali da pri tome neće plaćati advokate.

Uzimajući u obzir visoku cijenu koju bi mogli platiti, a zanemarivu “pomoć” vlasti entiteta RS i besmisao negiranja sudski utvrđenih činjenica, vrlo je upitno da li će potencijalnim negatorima genocida ovakva ponuda biti primamljiva.