Dogovorili se Putin i Erdogan: Evropa može da koristi ruski gas preko Turske

222

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je postigao dogovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o gasnom čvorištu. On je na sastanku svoje Stranke pravde i razvoja u turskom parlamentu rekao da Evropa može da koristi ruski gas preko Turske.

Erdogan je napomenuo da Evropa trenutno razmišlja kako da osigura energetsko snabdevanje tokom sledeće zime, ali da Turska nema takav problem.„Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem poslednjem sastanku sa Putinom saglasili smo se da napravimo gasno čvorište u Turskoj.

Kao što je on saopštio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske“, istakao je Erdogan.Ranije je Putin izjavio da bi Rusija mogla da premesti tranzit gasa sa Severnih tokova u region Crnog mora i Turske. On je tu ideju razmotrio i sa Erdoganom i dati su nalozi da se detaljno i po hitnom postupku razmotri ovo pitanje.

Isporuka gasa preko Severnog toka 1 kojim se ruski gas doprema do Nemačke prekinuta je 26. septembra kada se desila eksplozija koja je, kako je utvrdio norveški dron, raznela 50 metara gasovoda u Baltičkom moru.Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upoznala je ranije danas poslanike Evropskog parlamenta s predlozima za smanjenje cena gasa koje je Komisija objavila u utorak, a o kojima će se razgovarati na predstojećem samitu EU, a nakon toga ministri energetike na svom sastanku 25. oktobra.

Komisija je predložila paket mera koje predviđaju zajedničku kupovinu gasa, uvođenje mehanizma za ograničavanje cena na berzi gasa, nove mere za transparentnu upotrebu infrastrukture i solidarnost među državama članicama, uz kontinuirane napore za smanjenje potražnje za gasom.

n1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *