Dok je Brnabić bila na Kosovu, kosovski ministri bili u Bujanovcu

107

U Bujanovcu se sve odvijalo po utvrđenom planu i protokolu posete zamenika premijera Kosova Besnika Bisljimija i ministarke obrazovanja Arberie Nagavci, javlja reporterka N1. Oni su se prvo u opštini Bujanovac sastali sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca, a potom i sa narodnim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem.

U toku je i treći sastanak koji i dalje traje, a nakon svih tih susreta nije bilo izjava. Obraćanje kosovskih zvaničnika očekuje se kasnije popodne

Delegacija iz Prištine je do Bujanovca stigla preko prelaza Končulj, ali se ne zna sa kojim dokumentima, prenosi naša reporterka.

Inače, posete kosovskih ministara, pogotovo ministarke prosvete, uobičajene su u Bujanovcu, ali se novinar Nikola Lazić, sagovornik N1, slaže da se ova današnja poseta „gleda drugim očima“. Tu je i mnogo kamera, kojih ranije nije bilo.Lazić ističe da ima veze to što je Ana Brnabić na severu Kosova, ali i to što je pre nedelju dana došlo do sporazuma oko ličnih karata. „Voleo bih da se ovo vodi ka normalizaciji odnosa, sve protiče normalno i mirno, bez tenzija i problema“, rekao je Lazić.On je dodao i da policija obezbeđuje delegaciju kosovske vlade, da su vozila pod pratnjom, te da sve izgleda kao međudržavna poseta. Kosovski mediji, inače, ovu posetu, tako i tretiraju.„Meni kao nekom ko ovde živi i radi najvažnije je da ovo izgleda kao početak neke relaksacije odnosa, posebno u svetlu pisma koje su Olaf Šolc i Emanuel Makron uputili Vučiću. Voleo bih da je ovo početak kraja tenzija, sukoba i nerazumevanja, ali nisam siguran da je tako“, kaže Lazić.

On komentariše i činjenicu da nema građana koji bi dočekali kosovske ministre i ističe da jepazarni dan u Bujanovcu, kao i da „svi idu svojim poslom“.Očekuje se da kosovski zvaničnici tek posle podne odgovaraju na pitanja novinara, pa i ono da je u kosovskom budžetu predviđeno dva miliona evra za Bujanovac, Preševo i Medveđu, da se bliži kraj godine, a da od tih para nema ništa. I udžbenici za školarce biće jedna od tema sastanaka.Delagacija kosovske vlade, nakon političkih sastanaka, sastaće se i sa privrednicima iz Bujanovca i Preševa, javlja reporterka N1.

“Danas želim da sa Kosova i Metohije pošaljem jasnu i jednostavnu poruku mira, stabilnosti i tolerancije, i ponovim poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM”, izjavila je premijerka Ana Brnabić u prvom obraćanju građanima u Kosovskoj Mitrovici.

Najavila je da je sledeća tema na „agendi“, koju će ponavljati svuda gde ide, od Kosovske Mitrovice preko Brisela, Berlina i Londona do Moskve i Pekinga, Abu Dabija i Dubaija – formiranje Zajednice srpskih opština.„To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svakoga dana“, poručila je Brnabić.Dodala je da joj je posebno važno što se na KiM nalazi u ovako teškom i kompleksnom trenutku, ali „zadovoljna što smo, i posle poslednjih provokacija 31. jula, uspeli da sačuvamo mir“.„Interes Srbije i srpskog naroda jeste mir i stabilnost“, poručila je Brnabić okupljenima ispred zgrade Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici, što je i prva institucija koju je posetila po dolasku na KiM.

„U poslednjih nekoliko godina investirali smo više nego u poslednjih 40 godina – ova zgrada je jedan pokazatelj toga i drago mi je da sam upravo tu otpočela posetu, jer tako ja vidim prosperitet naše zemlje i naroda – ne da zaostajemo sa svetom, već da vodimo bitku u korišćenju saveremenih tehnologija“, rekla je Brnabić.Dodala je da joj je posebno važno da se, uz podršku Kancelarija za KiM i za IT i eUpravu u Mitrovici, kao i u Gračanici, napravi centar gde će deca moći da uče programiranje i savremene tehnologije.„Ako obezbedimo mir i stabilnsot, to (nove tehnologije) će napraviti prosperitet i doprineti da porodice ostaju i da vide kontinuiran rast plata i penzija. Za mene je ovo mesto koje pokazuje da Vlada ne želi da ljudi sa KiM zaostaju za progresom koji imamo u centralnoj Srbiji“, rekla je ispred zgrade Multimedijalnog centra.Planirano je da Brnabić poseti i Duhovnu akademiju, a potom i manastir Banjska u opštini Zvečan.

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *