vrijeme

Dokle će trajati Miholjsko leto i zašto je ovoliko toplo u oktobru

220

Nakon vrelog leta, usledila je suva i natprosečno topla jesen. Oktobar 2022. godine će biti jedan od suvljih od kako se vrše merenja, jer konkretnih padavina ovog meseca nije bilo, a prema trenutnim prognozama neće ih ni biti. Suši je doprineo i dug period Miholjskog leta.

Miholjsko leto traje već gotovo dve nedelje, ali tek nam sledi njegov toplotni vrhunac. Vikend nam donosi porast temperature, očekujemo pravo letnje vreme, temperatura će biti blizu 30 stepeni.

Šta zapravo dovodi do letnjih temperatura tokom poslednje dekade oktobra?

Sinoptička sitaucija nad Evropom, trenutno je takva da se iznad Atlantskog okeana nalazi dobro razvijen ciklon (polje niskog vazdušnog pritiska), dok sa severa Afrike jača anticiklon (polje visokog vazdušnog pritiska).Kombinacija ova dva, podstakla je dotok veoma toplog vazduha iz Afrike do Evrope.Južne struje kupe vreo Afrički vazduh, i prenose ga preko Mediterana do evropskog kontinenta.Temperatura je u Španiji i Italiji već danas 25 stepeni, a od sutra će letnje temperautra biti i na Balkanu.

Najtoplije će biti u subotu, ponedeljak i utorak.Temperatura biti između 25 i čak 28 stepeni.Prema trenutnim prognozama, od srede će doći do blagog pada temperatura, ali sveukupno, do kraja meseca će biti sunčano i natprosečno toplo.

n1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *