Dr Tiodorović najavio ublažavanje mjera UKIDAMO…

144

ČLAN kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je večeras da će kovid propusnice biti ukinute jer, kako je objasnio, “ne možemo reći da su bile od velike koristi”, kao i da će još neke mere biti ublažene.

On je za Tanjug rekao da će medicinski deo kriznog štaba tražiti da se ukine karantin za one koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, a nemaju nikakve simptome kovida-19.

– Treba razlikovati karantin od izolacije. Izolacija mora da ostane pogotovo za ona lica koja imaju simptome bolesti jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze”, rekao je doktor Tiodorović i istakao da se mere ne smeju u potpunosti ukidati, kao što je to učinjeno u nekim zemljama u kojima je nakon toga došlo do porasta broja novoinficiranih.

On je predočio da neke druge mere moraju ostati na snazi, kao što su npr. obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima, držanje propisane distance u zatvorenom prostoru i obavezna dezinfekcija, iako se u Srbiji smanjuje broj novih slučajeva kovida-19 koji sada iznosi oko 20 odsto od broja testiranih.

– Vakcinacija je jedna od mera koja se mora i dalje primenjivati, posebno kada je reč o zdravstveno osetljivijim i ugroženim delovima populacije, kao što su starija lica i hronični bolesnici i to bez obzira na uzrast – upozorio je epidemiolog i naglasio da je omirkon soj slabiji od prethodnih varijanti korona virusa, ali je podjednako opasan za starije osobe i za one koji boluju od hroničnih oboljenja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *