Dritan:”Sijanjem mržnje čuvaju džepove”

114

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, kojeg sumnjiče za ugrožavanje sigurnosti Abazovića

Iz Centra za građansko obrazovanje saopštili su juče da najoštrije osuđuju čin izražavanja vjerske mržnje i prijetnje upućene potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću na Cetinju.

“CGO poziva sve nadležne državne organe da u što hitnijem postupku procesuiraju sve one koji podstiču na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti.

Koristimo priliku da pozovemo sve društveno-političke aktere da svojim javnim istupima doprinesu smirivanju razbuktalih tenzija, umjesto što svakodnevno svjedočimo njihovom djelovanju koje za posljedicu ima eskalaciju radikalizacije i ekstremizacije crnogorskog društva”, saopštili su iz te nevladine organizacije.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, kojeg sumnjiče za ugrožavanje sigurnosti Abazovića.

Na snimku Televizije Vijesti, vidi se kako jedan od građan okupljenih ispred cetinjskog parlamenta poručuje potpredsjedniku Vlade da će ga, kada ga vidi, “objesiti za m**a”, psujući mu “majku muslimansku”.

Tamošnje tužilaštvo prethodno je Upravi policije naložilo da podnesu prekršajni nalog protiv tri osobe koje su juče, prije održavanja sjednice Skupštine Prijestonice, vrijeđale odbornika Građanskog pokreta URA Slavka Jankovića.

”Osnovno državno tužilaštvo Cetinje naložilo je Upravi policije – Odjeljenju bezbjednosti Cetinje da protiv tri lica podnese Sudu za prekršaje Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog grubih uvreda i naročito drskog i bestidnog ponašanja na štetu odbornika URE S. J. iz Cetinja”, kazao je “Vijestima” rukovodilac ODT Cetinje, tužilac Duško Milanović.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da su nedopustive brutalne, šofinističke uvrede na račun potpredsjednika Vlade, ali i pojedinih odbornika Skupštine Cetinja, koje su se, akko je kazao, mogle čuti od pojedinih simpatizera DPS-a na Cetinju.

”Crna Gora neće biti država netrpeljivosti! Oni koji su 30 godina bili na vodećim državnim funkcijama i u svojim izjavama se navodno bore za multietničku Crnu Goru, čine sve na produbljivanju napetosti i širenju vjerske i nacionalne netrpeljivosti”, poručio je.

Šef izvršne vlasti je kazao da događaj na Cetinju pokazuje licemjernost bivše vlasti.

”I perfidnost njihove navodne brige za državu, čija su bogatstva dobrim dijelom pretočili u sopstvene džepove. Dosta je bilo”, napisao je on na Tviteru.

Apelovao je na građane da, kako je istakao, ne nasijedaju na huškačku retoriku DPS-a, koji šireći mržnju i podjele samo želi da zaštiti sumnjivo stečeni kapital i privilegije.

”Pristojnost i poštovanje zakona nemaju alternativu. Svako ima pravo da se osjeća Crnogorcem, Srbinom, Bošnjakom, Albancem, Hrvatom, Muslimanom..bez obzira koju političku ideju zastupao i kom se Bogu molio”, konstatovao je Krivokapić.

I generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović, saopštio je da su vrijeđanje porodica i mržnja po vjerskoj osnovi nešto što je nedopustivo i za jednaku osudu odakle god dolazilo.

”Političke razlike i demokratska borba su jedno, a mržnja nešto sasvim drugo. To nijesu poruke koje pripadaju Crnoj Gori za koju se borimo”, napisao je Bogdanović na Tviteru.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *