Dvadeset i devet godina od dana kada je gorjela sarajevska Vijećnica

153

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) je, u srijedu 25. avgusta, obilježila 29. godišnjicu od kako je zapaljena sarajevska Vijećnica u kojoj se nalazila ova biblioteka.

Gotovo 22. godine nakon što je zapaljena, obnovljena je i svečano otvorena, 9. maja 2014. godine – simbolično na Dan pobjede nad fašizmom.

Obilježavanju su prisustvovali vatrogasci koji su gasili požar, uposlenici biblioteke koji su spašavali građu te brojni građani i zvanice, piše Fena.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina je podsjetio da je uništeno oko dva miliona bibliotečkih jedinica, knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti, koji svjedoče historiju Bosne i Hercegovine. U to vrijeme je, dodao je, NUB BiH bila jedna od najprepoznatljivijih institucija te vrste u bivšoj Jugoslaviji.

“Građani i uposlenici pokušali su spasiti knjige. Jedan dio je sačuvan i posebno smo ponosni na to, a i Komisija za nacionalne spomenike BiH tu građu prošle godine je proglasila nacionalnim spomenikom. Te specijalne zbirke govore o državno-pravnom kontinuitetu, kulturnom identitetu, razvoju i dignitetu”, istakao je Ovčina.

On je podsjetio je da je na jednoj od prethodnih sjednica Gradsko vijeće Grada Sarajeva prihvatilo inicijativu da se jedna trećina prostora Vijećnice vrati NUB-u BiH, te naveo kako očekuje punu podršku gradonačelnice Benjamine Karić.

Danas se Vijećnica koristi za redovne sjednice Gradskog vijeća te u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke.

https://www.slobodnaevropa.org/a/dan-kada-je-spaljena-sarajevska-vijecnica/27946330.html#player-start-time=3.113461

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Vijećnica je sa položaja Vojske RS-a nekoliko puta granatirana, a zapaljena je 25. augusta 1992.godine.

Vatra je progutala oko dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti, čime je uništeno preko 80 posto fonda Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, smještene u ovom zdanju.

Dio knjiga spasili su vatrogasci, građani i zaposlenici biblioteke.

Ovaj spomenik kulture, koji je obnavljan 18 godina, postao je jednim od simbola kulturocida počinjenog tokom rata u BiH. Rekonstrukcija je koštala 16 miliona eura, a najveći donator je bila Evropska unija.

Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je za upravne i administrativne svrhe. Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj biblioteci.

Slobodnaevropa.org
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *