Emin Kalač: Moj sin Anes je ubijen na pravdi Boga

448

Poslije rekonstrukcije na mjestu gdje je 2014. godine pucano u Rožajca Anesa Kalača, zbog čega se sudi Adisu Muratoviću, otac ubijenog mladića Emin Kalač javno je pozvao nadležne organe da što hitnije okončaju sudski proces.

On ističe da pravdu čeka skoro devet godina, pa od suda očekuje pravednu odluku.

– Moj sin je stradao na pravdi Boga. Izgubio je život, a da nije bio nizašta kriv. Očekujem da sud poslije ovoliko godina čekanja što prije donese pravednu odluku. Isto tako, očekujem da se optuženi za ubistvo mog sina kazni još većom kaznom od 20 godina, na koliko je bio osuđen od strane Višeg suda u Bijelom Polju prije dvije godine, kada mu je suđeno u odsustvu – rekao je Kalač.

On naglašava da je njegova porodica dočekala neki vid satisfakcije onog momenta kada je osumnjičeni priveden pred lice pravde.

– Muratovića su nakon bjekstva tražili šest godina, pet mjeseci i 15 dana. Navodno nisu mogli da ga nađu. Nakon što je Viši sud u Bijelom Polju presudio odbjeglom Muratoviću, obraćao sam se Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću, Mevludinu Nuhodžiću i Veselinu Veljoviću da mi pomognu da Muratović bude pronađen. Lično sam tragao za njim i saznao da je za vrijeme dok je bio u bjekstvu dobio dvoje djece, što govori da ga policija uopšte nije pratila, pa se on slobodno šetao po Podgorici i odlazio na pijacu u Tuzima. Muratović se zapravo skrivao u svojoj kući na Karabuškom polju, gdje je za sebe napravio zemunicu. Niko od pomenutih mi nije pružio podršku, niti su bilo šta učinili kako bi Muratović bio priveden pravdi. Sumnjam da je imao podršku nekoga u organima gonjenja – kazao je Kalač.


rahm. Anes Kalač

Kako tvrdi, za Muratovićem je pokrenuta potraga tek kada se obratio Dritanu Abazoviću.

– Kao roditelja, muka me je natjerala da tražim pravdu, pa sam se pismom obratio Abazoviću i Sergeju Sekuloviću i zahvaljujući njima, nakon samo 28 dana od kada sam im poslao pismo, osumnjičeni je priveden i o tome su me obavijestili. Boli me što se sada ponovo otvara proces nakon njegovog hapšenja. Očekivao sam da će Muratović samo dati izjavu, jer su u prethodnom postupku utvrđeni svi detalji i činjenice, na osnovu kojih je i donesena presuda. Međutim, advokati sada izmišljaju nebitne stvari na ponovnom suđenju i otežavaju da se proces privede kraju. Sve se to radi kako bi psiholozi i sociolozi spasili okrivljenog. Zar je normalno poslije osam godina vještačiti okrivljenog, a sve to rade kako bi se dokazala njegova neuračunljivost? Okrivljeni tokom rekonstrukcije izjavio da se ne sjeća ničega, a to je učinio po savjetu advokata kako bi dobio manju kaznu – tvrdi Kalač.

Kalač ističe da je odugovlačenje procesa ogroman teret za njegovu porodicu.

– Teško da možemo sve ovo da podnesemo i izdržimo. Imamo velike materijalne troškove, trošimo vrijeme i nabijamo sebi nervozu, jer nije lako svakog mjeseca prisustvovati suđenju koje je traje od 2015. godine. Sve to treba izdržati fizički i materijalno. Sudija i vijeće idu do najsitnijih detalja jer advokat optuženog Borivoje Borović čini sve kako bi se proces što više odugovlačio – zaključio je Kalač.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *