EP razmatra rezoluciju o suspenziji pregovora sa Srbijom zbog Rusije

137

Europske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, već je saopćila kako EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ona ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije.

vozila
BREAKINGMeloni: Ukrajina “može računati” na pomoć Italije
BREAKINGKremlj: Operacija će se nastaviti najmanje do oslobađanja cijele regije Donjeck
Zatvori traku Breaking news
pauzirajte udarne vijesti traku
Balkan
|
Srbija
EP razmatra rezoluciju o suspenziji pregovora sa Srbijom zbog Rusije
Europske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, već je saopćila kako EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ona ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije.

Navedeni odbor EP-a raspravljat će o tom izvještaju 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra (EPA)
Published On 28 Sep 2022
28 Sep 2022
Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta raspravljat će u oktobru o dokumentu kojim se traži od Europske unije da pristupne pregovore sa Srbijom nastavi samo ukoliko se Srbija uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije, prenosi agencija Beta pozivajući se na Radio Slobodna Europa (RSE).

„Dati prioritet usklađivanju država pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije“, ističe se u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja u koji je RSE imao uvid.

Navedeni odbor EP-a raspravljat će o tom izvještaju 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Klaster tri
Europske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP, već je saopćila kako EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ona ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili kako će se to uvrstiti u predstojeći izvještaj EP-a o proširenju.

Srbija je jedina država regije Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji. Zemlje kandidati za EU bi trebale progresivno uskladiti vanjsku politiku sa EU do ulaska u članstvo.

Pozivajući se na diplomatske izvore, RSE navodi kako bi, iako je procijenjeno da je Srbija spremna za otvaranje klastera tri, 2022. mogla proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, upravo zbog odnosa Srbije sa Rusijom.

Jedina nepoznanica u ovom trenutku ostaje da li sa Srbijom, u decembru, održati političku međuvladinu konferenciju, gdje ne bi bilo otvaranja klastera ali bi to bila prilika da se otvoreno razgovara o svim neuralgičnim pitanjima.

Podijeljene članice
Države članice, kako kažu izvori RSE, podijeljene su oko tog pitanja. Iako su sve države mišljenja da Srbija ne zaslužuje otvaranje klastera, jedna grupa smatra da je dobro imati političku međuvladinu konferenciju kako bi se ponovila neophodnost da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Druga grupa država članica, sa druge strane, smatra da ne treba poduzeti nikakav korak u procesu pristupnih pregovora, pa ni političku međuvladinu konferenciju dokle god Srbija gaji bliske odnose sa zvaničnom Moskvom, piše RSE.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *