Episkop Metodije Ostojić u uniformi Vojske Srbije pozdravlja srpsku zastavu

114

Autor: Antena M
Piše: Vladimir Jovanović

Metodije Ostojić (45), episkop budimljansko-nikšićki Crkve Srbije (SPC), obučen u uniformu Vojske Srbije pozdravlja zastavu Republike Srbije…

Pretpostavlja se da je Ostojić uslikan prije nekoliko dana, na poligonu vojnoga aerodorma Niš, koji koristi 63. padobranska brigada Vojske Srbije, a tokom višednevnih vježbi pod nazivom „21. padobranski višeboj”. Do Ostojića – druga osoba s bradom – još je jedan episkop Crkve Srbije, pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk (56).

Za Ostojića u službenoj biografiji nema podataka da je služio vojni rok, dok je ta obaveza postojala, ili da je bio vojni dobrovoljac. U jednoj srpskoj publikaciji za vazduhoplovstvo, saopšten je podatak da se Ostojić tek od 2016. bavi padobranstvom.

I Metodije (Ljubiša) Ostojić i Jovan (Neven) Ćulibrk su ranih 1990-ih kao izbjeglice pristigli u Crnu Goru. Obojica su rodom iz Bosne i Hercegovine: Ostojić iz Sarajeva, a Ćulubrik iz Zenice, odnosno iz Bosanske Gradiške. Padobranac Ćulibrk je prilikom ustoličenja Ostojića u Beranama skakao, noseći trobojku Crkve Srbije.

Za sekretara Metodija Ostojića, koji je rođak ministra Milojka Spajića, nedavno je iz Tivta (Grblja) prekomandovan paroh Miajlo Backović, rođen u Južnoafričkoj Republici, a ratne 1999. regrut u 63. padobranskoj brigadi. Takođe, Backović je od 2010-ih, nakon boravka u Rusiji, nosilac jednoga ordena ruskih vazduhoplovno-desantnih jedinica i u srdačnim je relacijama s Dejanom Vukšićem, direktorom ANB-a.

Vukšić je, uz Backovića, imao ljetos kod Tivta i susret s Jovanom Ćulibrkom (vidi link dolje). Backović je, tokom ustoličenja Joanikija Mićovića, bio unutar Cetinjskoga manastira, u grupi u kojoj je bilo više osoba s kriminalnim dosijeima ili se u kartotekama vode kao „bezbjednosno interesantna lica” (takođe vidi link dolje).

Tokom nedavnoga saslušanja zatvorenog za javnost pred Odborom za bezbjednost i odbranu Skupštine, Vukšić je, objavili su mediji, navodno pokušao da sakrije identitete osoba koje su uoči i-ili na dan 5. septembra s Backovićem bili u Cetinjskome manastiru, etc.

Metodija Ostojića je 29. maja o.g. Sabor Crkve Srbije, dotadašnjega vikarnoga episkopa (tj. episkopa bez eparhije), izabrao u Beogradu za episkopa budimljansko-nikšićkoga.

Ostojić je prošao kroz „iglene uši” u drugome krugu glasanja, tijesnom većinom od svega dva glasa više u odnosu na konkurenta, vikarnoga episkopa Stefana Šarića, koji je dobio najviše glasova u prvome krugu, a takođe je rodom iz BiH, sada u Beogradu duhovnik Svetlane-Cece Ražnatović – nekad bogoslov-izbjeglica na Cetinju kod Amfilohija Radovića.

Treći kandidat za episkopa budimljansko-nikšićkoga, Kirilo Bojović, ispao je još u prvome krugu glasanja. Eparhiju budimljansko-nikšićku je Crkva Srbije osnovala 2001. godine.

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *