ERDOGAN DOVEO ŠVEDSKU PREMIJERKU U TEŠKU SITUACIJU: “To ja nikad nisam uradila!”

3
“Bila sam ministrica osam godina i nikad nisam govorila o tome što je rečeno za pregovaračkim stolom. I ovo me stavlja u tešku situaciju”, kazala je socijaldemokratska čelnica.

Švedska premijerka Magdalena Andersson odbila je demantirati izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je njena zemlja, u nastojanju da postane članica NATO-a, zauzvrat obećala izručiti Turskoj 73 osobe, što je u zemlji izazvalo pomutnju i nelagodu.

Premijerka kaže da je ovo stavlja u tešku situaciju

Usprkos traženju novinara te kurdskih i turskih izbjeglica koji obitavaju u Švedskoj, šefica vlade nije željela reći je li se ili nije vlada na to obvezala, odnosno dala obećanje Ankari o izručenju 73 ljudi kako bi uklonila tursku blokadu kandidaturi Švedske i Finske u NATO-u.

“Bila sam ministrica osam godina i nikad nisam govorila o tome što je rečeno za pregovaračkim stolom. I ovo me stavlja u tešku situaciju”, kazala je socijaldemokratska čelnica.

“Nastavljamo slijediti švedsko i međunarodno pravo”

U sporazumu potpisanom u utorak na summitu NATO-a u Madridu, Švedska i Finska su se obavezale brzo i detaljno proučiti zahtjeve Turske za izručenje, ali tvrde da nije dano nikakvo obećanje, već da će postupak ovisiti o nezavisnim sudovima.

Andersson je prije tri dana kazala da će pitanje izručenja ovisiti o tome koje informacije stignu iz Turske.

“U svim izručenjima nastavljamo slijediti švedsko i međunarodno pravo i, naravno, Europsku konvenciju o izručenju”, rekla je tada Andersson.

Erdogan: Nemamo strpljenja za prodavanje magle

Turski predsjednik Erdogan izjavio je u petak da je potpisani Memorandum s Finskom i Švedskom diplomatska pobjeda Turske.

Govoreći o borbi protiv terorizma nakon summita NATO-a, Erdogan je kazao da je ono što se dogodilo u kontekstu zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u pokazalo crvene linije Turske u pogledu terorizma.

“Kao zemlja koja se gotovo četrdeset godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odnio na hiljade djece, nemamo strpljenja za prodavanje magle. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Tursku”, poručio je Erdogan.

Istaknuo je kako će pomno pratiti implementaciju točaka iz memoranduma i poduzeti korake u skladu s tim.

Ako Švedska ne održi obećanje, Erdogan kaže da Turska neće ratificirati sporazum

“Obećanje Švedske je izručenje 73 terorista Turskoj. Prije svega, PKK, YPG, PYD, FETO, oni moraju biti izbrisani. Moraju dovršiti zakonske regulative u vezi s tim što je prije moguće”, dodao je Erdogan.

Poručio je da ako Švedska ne održi obećanje, Turska neće ratificirati sporazum u svom parlamentu.

Andersson je danas pod pritiskom novinara da jasno kaže je li takvo obećanje dano Turskoj samo ponovila poznato stajalište da će Švedska slijediti švedsko i međunarodno pravo te da će odluku morati donijeti nezavisni sudovi.

Slobodna-bosna.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.