“Erdogan ništa ne govori slučajno”; Zašto baš sada priča o nezavisnosti Kosova?

119

Kosovska Mitrovica — Nije slučajno što Erdogan baš u ovom trenutku poziva na priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova, tvrdi bivši ambasador Srbije u Turskoj Darko Tanasković.

Treba analizirati zašto je Redžep Tajip Erdogan, koji ništa ne govori slučajno, odlučio da baš u ovom trenutku najavi pojačano lobiranje za priznavanje tzv. Kosova i to izričito u sadejstvu sa SAD, rekao je bivši ambasador Srbije u Turskoj i Unesku profesor Darko Tanasković.

On je predočio da je od dolaska Bajdenove administracije na vlast povećan pritisak na države koje nisu priznale tzv. Kosovo, a posebno na evropske zemlje, prenosi Kosovo onlajn.

“Grčka je najbolji primer. Posle stagniranja procesa priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova tokom poslednjih godina, pa i odustajanja pojedinih država od priznavanja, pretpostavljam da će uslediti intenziviranje procesa usmerenog ka onome što se naziva ‘konačnim rešavanjem’ tog otvorenog pitanja koje opterećuje Balkan, ali bez uvažavanja legalnih i legitimnih interesa Srba i Srbije, ili uz minimalno kozmetičko simuliranje ostvarenja tih interesa”, ocenio je profesor Tanasković.

Srpski diplomata, međutim, ne predviđa masovniji odziv na pozive kosovskih lobista, jer mnoge države imaju svoje autentične, jake razloge zbog kojih zaziru od međunarodne afirmacije kosovske nezavisnosti, iako očekuje da će turska diplomatija nastaviti da razvija i širi svoj front lobiranja.

“Ciljna grupa Ankare neće biti samo i prvenstveno muslimanske zemlje, kako bi se moglo očekivati, već recimo i nemuslimanske azijske i afričke države, sa kojima je Turska poslednjih godina uspostavila i proširila pre svega ekonomsku saradnju. Ipak ne očekujem da će u tom lobiranju Turska biti preterano uspešna”, ocenio je Tanasković.

On je naveo da je Erdoganu bilo zgodno da pred posetu severnom, turskom delu Kipra, nepriznatom od cele međunarodne zajednice, najavi da će sa Bajdenom udružiti snage u vezi sa ubrzanjem procesa priznavanja jednostrane kosovske državnosti.

“Tek ćemo videti koliko će pažnje biti posvećeno tzv. Kosovu na pretrpanoj agendi septembarskog susreta Bajdena i Erdogana u Njujorku. Međutim, oprez je više nego nužan”, upozorio je profesor Tanasković.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *