Erdogan pričao s Putinom, poziva da se talibanima ne postavljaju teški zahtjevi

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan zauzeo se u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom za “progresivan” pristup talibanima koji su preuzeli vlast u Afganistanu, umjesto da se pred njih postavljaju “teški zahtjevi”.

“Kanale za dijalog s talibanima moramo ostaviti otvorene i nastaviti progresivno zauzimanje, umjesto pristupa koji bi se temeljio na teškim zahtjevima”, rekao je Erdogan, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Turski predsjednik je usto pohvalio pregovore talibana i afganistanskih bivših visokih dužnosnika, rekavši da “obećavaju”.

“Trenutačno ocjenjujemo umjerene poruke talibana kao pozitivne, ali proces ubuduće neće određivati njihove riječi, već djela”, istaknuo je Erdogan.

“Predsjednici su se dogovorili o učvršćenju bilateralne suradnje u vezi s Afganistanom”, navodi se u priopćenju Kremlja.

Moskva je priopćila da su dvojica čelnika istaknula potrebu da se zajamče “stabilnost i civilni mir u zemlji” stavljajući naglasak na “borbu s terorizmom i s krijumčarenjem droge”.

Turska, koja u Afganistanu ima nekoliko stotina vojnika, sudjeluje sa Sjedinjenim Državama u osiguranju kabulske zračne luke.

index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.