Erdogan prigodnom porukom obilježio godišnjicu ponovnog otvaranja Aja Sofije za molitve

105

Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za molitve otvorena džuma-namazom
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prigodnom porukom je proslavio godišnjicu ponovnog otvaranja Aja Sofije za molitve, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom godišnjice, Erdogan je na nalogu na društvenim mrežama podijelio video s fotografijama prvog džuma-namaza, molitve petkom, obavljene prošle godine, nakon 86 godina.

“Neka nam je još jednom sretan i hairli preporod Aja Sofije, koja je postala simbol ponovnog uspona našeg civilizacijskog svjetionika”, poručio je Erdogan te dodao:

“Hvala našem Gospodaru, što smo dočekali ove dane… Nadam se da glasovi ezana i salavata neće prestajati sve do Sudnjeg dana”, kazao je Erdogan.

Aja Sofija nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede

Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za molitve otvorena džuma-namazom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula 2020. poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.< Stav.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *