Erdogan razgovarao s Putinom: Primirje u Ukrajini otvara vrata dugoročnom rješenju

206

Erdogan je tokom razgovora podsjetio da je nastavljen iskreni pristup i napor Turkiye s ciljem postizanja mira između Ukrajine i Rusije

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom poručio je da bi uspostavljanje trajnog primirja u Ukrajini otvorilo put iznalasku dugoročnog rješenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye, turski predsjednik Erdogan telefonski je s ruskim kolegom Putinom razgovarao o posljednjim dešavanjima u vezi s ratom Rusije i Ukrajine i humanitarnom situacijom na terenu.

Erdogan je tokom razgovora podsjetio da je nastavljen iskreni pristup i napor Turkiye s ciljem postizanja mira između Ukrajine i Rusije.

Poručivši da bi uspostavljanje trajnog primirja u Ukrajini otvorilo put iznalasku dugoročnog rješenja, Erdogan je rekao da mu je iskrena želja vidjeti konkretan rezultat pregovora Moskve i Kijeva.

Erdogan je u razgovoru s Putinom ponovio ponudu da Turkiye organizuje sastanak predsjednika Rusije i Ukrajine u Ankari ili Istanbulu, jer sporazum o nekim temama traži dogovor lidera.

Predsjednik Turkiye Erdogan je poručio kako rat ne koristi nikome i kako je neophodno pružiti priliku diplomatiji, te ukazao na značaj nadgledanja humanitarne situacije u Ukrajini kao i na značaj dvosmjerne funkcionalnosti humanitarnih koridora.

Agencija Anadolija
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *