Erdogan: Rusija spremna da okonča sukob što prije

223

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobjednika, završi mirom, a ruski stav “da želi da okonča sve što prije” je veoma važan, poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan, koji je doputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma opsežne razgovore.

“I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je prije moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan”, izjavio je turski predsj

ednik.

Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve, otkako je Rusija započela vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru, i podržava da se saslušaju obe strane.

On je saopštio i da postoji dogovor između zaraćenih strana razmeni 200 zarobljenika, i po njemu, time će biti napravljen značajan korak naprijed.

Erdogan smatra i da mirovnim riješenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži deo teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom.

Turski predsjednik je za PBS govorio i o blokiranju prijema Švedske i Finske u NATO koje je Ankara obrazložila “podrškom kurdskim teroristima” u ove dvije zemlje i rekao da su se u Švedskoj “teroristi infiltrirali sve do njihovih parlamenata”.

“U Stokholmu vidimo da teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, postera vođa terorističkih organizacija ima na pretek. Oni demonstriraju. Uzvikuju parole. I napadaju nevine potomke turskih državljana u Stokholmu. Našim švedskim sagovornicima dali smo sve dokaze koje se odnose na ovaj razvoj događaja”, izjavio je Erdogan.

On je naglasio i da “Finska, s druge strane, nije kao Švedska” kao i da je u toj zemlji situacija “malo smirenija” i da vlasti “imaju više kontrole nad razvojem događaja”.

Prijem Švedske i Finske još nisu ratifikovale Slovačka, Mađarska, Portugalija i Turska, a za ulazak u NATO potrebna je saglasnost svih 30 članica Alijanse.

Tanjug
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *