Erdogan stiže u Crnu Goru

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boraviće u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori 28. avgusta, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović danas je imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, kojem je prenio izraze saučešća povodom poplava i požara koji su zadesili Tursku.

“Šefovi diplomatija su istakli zadovoljstvo kontinuitetom političkog dijaloga na visokom i radnom nivou, što je potvrđeno tokom posjete Radulovića Antaliji i učešća na SEECP sastanku i Antalijskom forumu”, dodaje se u saopštenju.

Kako su istakli iz MVP-a, tokom razgovora posebno je ukazano na istorijski značaj predstojeće posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori 28. avgusta, kao i važnost planirane posjete predsjednika turskog parlamenta.

Ministri su razgovarali o daljem unapređenju odnosa u oblasti ekonomije i privlačenja investicija, kao i o aktuelnim globalnim pitanjima, sa fokusom na situaciju u Avganistanu. Potvrđujući odlične odnose između dvije države, ministar Čavušoglu je iskazao spremnost da posjeti Crnu Goru u narednom periodu.

Na marginama skupa, Radulović je, u odvojenim susretima razgovarao i sa predsjednikom Vlade i šefom diplomatije Hrvatske Andrejem Plenkovićem i Gordanom Grlićem Radmanom, sekretarkom za energetiku SAD Dženifer Grenholm, ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Frankom Risterom, kao i ministrom spoljne trgovine i razvojne saradnje Nizozemske Tomom De Bruijnom, na kom je posebna zahvalnost Crnoj Gori izražena zbog odluke Vlade da na primorju ugosti djecu iz poplavljenih područja Nizozemske.

Na sastancima je apostrofiran značaj intenziviranja bilateralne saradnje, kao i jačanja ekonomskih veza, pri čemu je potvrđeno snažno savezništvo u okviru Alijanse i iskazana podrška evropskoj perspektivi Crne Gore.

Na sastanku ministra Radulovića i predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela podcrtana je važnost evropske budućnosti Crne Gore i politike proširenja na region Zapadnog Balkana.

“Crna Gora razumije i cijeni napore Kijeva u pravcu uspostavljanja Krimske platforme, koja je usmjerena na pronalazak trajnog diplomatskog rješenja ovog pitanja”, izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović danas u Kijevu, gdje boravi na poziv ukrajinskog šefa diplomatije Dmitra Kulebe.

Samitu, koji je organizovan povodom uspostavljanja Krimske platforme, prisustvovali su predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić, predsjednici, premijeri i ministri iz 33 države, kao i predstavnici EU i NATO – ukupno 46 delegacija.

Tokom izlaganja, kako su naveli, Radulović je naglasio da je diplomatija uvijek najbolji odgovor i da nema alternative diplomatskom rješenju važnih globalnih pitanja, pri čemu je dodao da je današnji susret prilika da se učesnici upoznaju sa ciljevima Krimske platforme.

Na Samitu u Kijevu je usvojena i Deklaracija, kojom se poziva na zajedničke diplomatske napore u pravcu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica.

“Radulović je kazao da Crna Gora i Ukrajina, osim što njeguju tradicionalno prijateljstvo i bliske bilateralne veze, blisko sarađuju u oblasti turizma i privrede. Na kraju izlaganja, ministar je čestitao predstojeći Dan nezavisnosti Ukrajine, 24. avgusta, uputivši želje za dalji prosperitet ukrajinskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Danas u Kijevu, šef crnogorske diplomatije je imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, kojem je prenio izraze saučešća povodom poplava i požara koji su zadesili Tursku.

“Šefovi diplomatija su istakli zadovoljstvo kontinuitetom političkog dijaloga na visokom i radnom nivou, što je potvrđeno tokom posjete Radulovića Antaliji i učešća na SEECP sastanku i Antalijskom forumu”, dodaje se u saopštenju.

Tokom razgovora, posebno je ukazano na istorijski značaj predstojeće posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori 28. avgusta, kao i važnost planirane posjete predsjednika turskog parlamenta.

Ministri su razgovarali o daljem unapređenju odnosa u oblasti ekonomije i privlačenja investicija, kao i o aktuelnim globalnim pitanjima, sa fokusom na situaciju u Avganistanu.

Potvrđujući odlične odnose između dvije države, ministar Čavušoglu je iskazao spremnost da posjeti Crnu Goru u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.