Erdogan svečano otvorio restauriranu Baščaršijsku džamiju u Sarajevu

121

Predsednik Turske, koji boravi u poseti BiH, klanjao je džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. veka krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan svečano je danas otvorio Baščaršijsku džamiju, koju je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Predsednik Turske, koji boravi u poseti BiH, klanjao je džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. veka krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Nakon džume-namaza, koji je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, održano je svečano otvaranje džamije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ministar trgovine Turske Mehmet Mus, ministar kulture Mehmet Nuri Ersoy, predsednik Direkcije za komunikacije Turske Fahrettin Altun, portparol Predsedništva Turske Ibrahim Kalin te brojni drugi zvaničnici i građani.

Restauracija na ovoj lepotici iz 1528. godine počela je 2017, a zbog ranije situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila celi svet, otkazan je program svečanog otvaranja.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *