Erdogan je objavio videoporuku u povodu 87 godina otkako su žene u Turskoj stekle pravo glasa i pravo da budu birane.

– Turska je prije mnogih evropskih zemalja dala pravo glasa i izbora našim ženama koje su ispisale ep u Ratu za nezavisnost – poručio je Erdogan, te dodao:

– Činjenica da su naše žene mnogo ranije imale pravo glasa nego u Evropi važan je pokazatelj koji odražava stav naše nacije prema ženama.

Naglasio je i kako, nažalost, ovu viziju Gazi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, nije održao mentalitet tutorstva koji je došao nakon njega.

– Oni koji su žene dijelili po odijevanju, sprečavali su ih da ostvare svoja ustavna prava, posebno pravo da budu birane – dodao je Erdogan.

Naglasio je da iako su žene u Turskoj stekle pravo glasa i pravo da budu birane još 1934. godine, one su počele slobodno koristiti svoja prava dolaskom na vlast Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je podsjetio kako gotovo 60 godina nakon smrti Mustafe Kemala Ataturka zastupljenost žena u parlamentu nikada nije premašila četiri posto.

– Ova teška slika, koja ne odgovara našoj zemlji, našem narodu i slavnoj borbi naših žena u Ratu za nezavisnost, promijenila se tek 2002. godine kada je AK ​​Parti došla na vlast – poručio je Erodgan.

Rekao je kako je na općim izborima 2002. godine broj zastupnica u turskom parlamentu bio svega 24, odnosno 4,4 posto. Kroz izborne procese nakon toga broj žena u parlamentu je konstantno rastao, a na posljednjim izborima 24. juna 2018. od ukupno 600 mjesta u turskom parlamentu, 104 su pripala ženama.

– Dok neki vrebaju priliku da iskorištavaju ime žene, mi radimo na tome da naše žene ostvare svoja prava i slobode, bez ikakve diskriminacije. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu nastaviti iznalaziti rješenja za probleme naših žena, posebno kada je riječ o pitanju nasilja nad ženama – zaključio je Erdogan.