Erdogan: Turska je spremna za saradnju s talibanima, sve za mir

85

Turska pozdravlja umjerene izjave koje su dali lideri talibana, rekao je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je spremna za svaki vid saradnje za mir u Afganistanu, dobrobit naših rođaka u zemlji i zaštitu interesa Turske”, rekao je Erdogan u zajedničkom intervjuu za Kanal 7, Ulke TV, 24 TV, TVNET i TV360.

Kazao je i kako će vojno prisustvo Turske u Afganistanu ojačati ruku nove administracije u Kabulu u međunarodnoj areni.

“Bez obzira ko je na vlasti, stajati uz Afganistan u dobrim i lošim vremenima je nešto što zahtijeva bratstvo”, smatra Erdogan.

Osvrnuvši se na sigurnost aerodroma u Kabulu, kazao je kako Turska pravi planove u skladu s novom stvarnosti na terenu i u skladu s tim vodi razgovore. Erdogan je dodao kako je prioritet Turske osigurati mir i sigurnost Turaka u Afganistanu, dodajući kako su dosad iz zemlje evakuirana 552 turska državljanina. Turski predsjednik je najavio kako će najvjerovatnije do vikenda razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U skladu s mirovnim dogovorom postignutim u februaru 2020. godine između SAD-a i talibana, ove godine strane snage su počele povlačenje iz Afganistana.

Sporazum je podrazumijevao da talibani ne napadaju strane snage, ali nije bilo odredbi u vezi njihovog djelovanja kada su u pitanju sigurnosne snage Afganistana. Dok su održavani pregovori s vlastima u Dohi, u Kataru, talibani su od juna intenzivirali napade i za mjesec preuzeli kontrolu nad mnogim distriktima i centrima provincija.

Talibani su u nedjelju preuzeli glavni grad Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani i drugi zvaničnici napustili su zemlju.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *