Erdogan u Ukrajini: Rat će se završiti za pregovaračkim stolom

243

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je zabrinutost zbog sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. On je rekao da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, a s tim su se složili i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, prenosi Anadolija.

„Ne želimo da doživimo novi Černobilj“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka u Lavovu s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.Erdogan, Zelenski i Gutereš su razgovarali o koracima koji se mogu preduzeti da bi se diplomatskim sredstvima okončao rusko-ukrajinsko rat i održao mehanizam koji je nedavno uspostavljen za izvoz ukrajinskih žitarica na svetsko tržište.

Ukrajinski predsednik Zelenski je kazao da je Erdogan odigrao vodeću ulogu u dogovoru o isporuci žitarica, što je pomoglo u rešavanju globalne krize sa hranom.Naglasio je da Rusija mora odmah da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane u Zaporožju i prekine provokacije i napade.„Da bi počeli mirovni pregovori, Rusija prvo mora da napusti okupirane ukrajinske teritorije“, poručio je Zelenski.„Tokom našeg sastanka ocenili smo mogućnost transformacije pozitivne atmosfere stvorene istanbulskim sporazumom u trajni mir“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima ne samo Ukrajina, već i ceo svet počeo je da oseća pozitivne efekte sporazuma postignutog u Istanbulu o nastavku ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora.„Od 1. avgusta smo isporučili oko 625.000 tona ukrajinskih žitarica na svetska tržišta sa 25 brodova“, rekao je turski predsednik.Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini je bio glavna tema razgovora, a fokus je bio na mogućnostima za njegovo okončanje. Istakao je da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.Rekao je da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, dodajući da Zelenski i Gutereš podržavaju ovaj stav.

Erdogan je kazao i da će Turska nastaviti da ocenjuje ishod današnjih sastanaka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskom stranom.Turski predsednik se prethodno sastao sa Zelenskim, a na konferenciji za novinare je rekao da su razgovarali o odnosima na nivou strateškog partnerstva koje pokriva sve dimenzije, mogućnost dalje saradnje i solidarnost.

n1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *