Eskobar: Zaboravite“Kosovo je Srbija”, nego zapamtite “Kosovo i Srbija su Evropa”

138

Gabriel Ecobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan izjavio je u intervju za N1 da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

“Moram reći da je sastanak predsjednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće vidjeti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borrella i gospodina Lajčaka”, rekao je.

Escobar je kazao da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je vidio da za to postoji volja. Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dvije strane treba da budu okrenute evropskim rješenjima.

“Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa”, naglasio je.

On je u intervjuu za N1 naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mjera koje je implementirala kosovska vlada.

“Tokom posjete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rješenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odnijeti u Vašington: vjerujem da će obje strane iznaći kompromisno rješenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život“, rekao je Escobar.

Na pitanje da li je iznio neki prijedlog za rješavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih oznaka, naveo je da Sjedinjene Države nisu dio pregovaračkog procesa koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“Proces predvodi Evropska unija, a mi podržavamo taj proces, tako da svi prijedlozi i preporuke dolaze od EU“, dodao je.

Na konstataciju da je prisustvovao pregovaračkom procesu u Briselu, rekao je da nije bio dio pregovora i da je tu bio samo kao podrška.

“Moja uloga bila je da ohrabrim obje strane da budu konstruktivne i fleksibilne, da pošaljem poruku da SAD u potpunosti podržavaju ovaj proces, kao i da je riječ o procesu koji je od ogromnog značaja za evroatlantsku zajednicu i rješavanje spora između Kosova i Srbije. Ali pored toga, želim da naznačim da je ovaj proces veoma važan i za SAD, kao i da smo uključeni u njega, te da ćemo insistirati na implementaciji rješenja koja iz izađu iz ovog procesa. Također, tražit ćemo načine da stvorimo prilike koje će pružiti političku i ekonomsku podršku, dovesti do izgradnje kapaciteta i omogućiti nam da učinimo sve što možemo kako bi ova rješenja bila funkcionalna za obje strane“, kaže Escobar.

Na pitanje kako je moguće da njegovo prisustvo nije ohrabrilo kosovskog premijera Albina Kurtija da bude fleksibilniji, budući da je Amerika značajan partner Kosova, Escobar je kazao da jesu ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija, kao i da je vidio da za to postoji volja.

“Vidite, mi jesmo značajan partner i oni jesu naši partneri, tako da s Kosovom imamo zaista otvorene dijaloge. I jesmo ih ohrabrivali da budu fleksibilniji i konstruktivniji. I vidio sam da postoji dobra volja. Oni imaju svoje brige, pa smo i to uzeli u obzir. I dalje ćemo se oslanjati na naše partnerstvo s Kosovom, ali i na dobru volju i popravljanje odnosa između SAD-a i Srbije. I zato želim jasno da naglasim: nakon današnjeg dana, ima mjesta za optimizam“, istakao je sagovornik N1.

Izvor: N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *