EU DONIJELA NOVE PREPORUKE ZA PUTOVANJA Važe od 1. februara, a ovo će biti KLJUČNO za ulazak u zemlje članice

160

Vakcinacija, testiranje ili status oporavka od Kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o Kovidu, trebalo bi da budu ključne odrednice za putovanja, stoji u usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni,

 

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

 

– Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO – navodi se u preporukama Saveta.

 

Važeći digitalni Kovid sertifikat podrazumeva:

 

– Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

 

– Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.

– Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

 

– Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

 

EU će, kako je rečano, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. “hitne kočnice” u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

 

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

Blic.rsKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *