Ana brnabic

EU pozvala Srbiju da se suzdrži od zapaljive retorike, Brnabić oštro reagovala

309

Ana Brnabić je reagovala na saopćenje Evropske agencije za vanjske poslove (EEAS) zato što su pozivali čelnike Beograda i Prištine da se suzdrže od zapaljive retorike. Premijerka Srbije  je zatražila od Brisela da „prestane sa licemerjem“.

U objavi na Twitteru brnabić je ocijenila da EU “nije učinila svoj deo” u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine i formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu.

EEAS je u saopćenju naveo da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju “veliku zabrinutost”.

“Visoki političari dvije strane biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanja tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu”, stoji u saopćenju EEAS-a.
Brnabić je na ovo oštro reagovala rekavši da EU nije ispunila svoje obaveze.

“Formiranje Zajednice srpskih općina dogovoreno je dogovorom dvije strane u Briselu 2013. godine. Da je EU uradila svoj dio posla, obezbijedila primjenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prestanite sa licemjerjem“, napisala je Brnabić na Twitteru.

Brnabić dodaje da, gledajući saopšćenje EEAS-a, “neko bi mogao da pomisli da je danas 1. april.

“To mora da je neka (veoma neslana) šala”, napisala je Brnabić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *