Fudbalski savez Kosova tužio Stojkovića

147

Fudbalski savez Kosova tužio je Svjetskoj fudbalskoj federaciji selektora Srbije Dragana Stojkovića, zbog, kako se navodi, njegovih komentara tokom utakmice trećeg kola grupne faze Svetskog prvenstva protiv Švajcarske.

U saopštenju se, između ostalog, ističe da je „besmislena i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susednoj državi prema albanskom narodu uopšte“ i zahteva reakciju FIFA.

„Isticanje slogana sa političkim porukama i rasistički pozivi Albancima čuli su se tokom čitavog meča, a o njima su izvještavali i svjetski mediji. Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susjednoj državi prema albanskom narodu uopšte. Savez Kosova zahteva od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije za Fudbalski savez Srbije, kako bi jednom zauvijek fašistička skandiranja nestale sa fudbalskih stadiona i događaja poput Svetskog prvenstva.

Ovakvo skandiranje navijača jedne ekipe koja učestvuje na Mundijalu niko ne može da razume i opravda, posebno sada kada Evropi prijeti krhka bezbjednosna situacija, kao posledica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini. Fudbalski savez Kosova će snažno stati u odbranu vrijednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i u odbranu vrijednosti koje fudbal prenosi uopšte, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću. Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje ne bi trebalo da bude mjesto na ovako važnim sportskim događajima kao što je Svjetsko prvenstvo u Kataru“, stoji u saopštenju.

Selektor Srbije je posle drugog pogotka njegove ekipe protiv Švajcarske izrekao psovke, a to su „uhvatile“ i TV kamere.

Izvor Sandžak Danas/N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *