Gdje će važiti kovid propusnice i zašto ne u bolnicama

117

Srbija je sve bliže kovid propusnicama, to potvrđuju najviši zvaničnici od premijerke Ane Brnabić do ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Za svoj stav pitani su i zaštitnik građana Zoran Pašalić i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti. Od njih smo čuli i neka potencijalna rešenja o tome gde će se i na koji način one koristiti.

Pre svega cilj je da se ograniči broj prisutnih na mestima velikih okupljanja u zatvorenom prostoru.

„Važiće za sva mesta koja okupljaju veliki broj ljudi, pogotovo kada je reč o manjem ili neadekvatnom prostoru. Zato sam i tražio da se odlože mnoge manifestacije, ne da se zabrane, ne da se ukinu. Ideja je da se odlože na 15 dana, pa da se vidi neki efekat toga. Tražene su i inspekciske provere epidemioloških uslova – kada uđete u bilo koji kafić vidite da skoro niko ne nosi maske“, primećuje zaštitnik građana Zoran Pašalić.Na pitanje o kakvim testovima će biti reč, da li će se priznavati PCR ili antigenski testovi, ombudsman odgovara da je to pitanje koje će prepustiti struci. On napominje da će se voditi računa, jer, podseća da se u Evropi već vide efekti toga kako se građani ponašaju i bune kada misle da se ne poštuju njihova prava. Ombudsman dodaje da će u obzir biti uzeta i potvrda o tome da je neko preležao kovid. Uvažiće se i to ukoliko neko iz medicinski opravdanih raazloga ne može da se vakciniše.

I poverenik za informacije od javnog značaja insistira na tome da se poštuju prava.

„Ja sam ponovio svoj stav da mora da bude pozitivna, a ne negativna diskriminacija. Može da bude uslov za ulazak na koncerte, bioskope u pozorištra i slično, ali ne za odlazak na radno mesto, kod lekara i za one osnovne životne potrebe. Skup podataka treba da bude minimalan da bi se ostvarila svrha obrade tih podataka. Koliko sam shvartio da bi to bilo u elektronskoj formi, ukoliko se uvede. Verovatno bi se koristili podaci iz sistema vakcinisanih i testiranih“, objašnjava poverenik u izjavi za Nova.rs.Da je ideja o uvođenju kovid propusnica još živa i zdrava potvrdila je i premijerka Ana Brnabić.„Mi nismo odustali od kovid propusnica. U petak sam se čula sa poverenikom da vidimo šta možemo, a šta ne smemo, da bismo obezbedili što manju zloupotebu. Ukoluko odlučimo da uvedemo kovid propusnicu, vi ne možete nigde ući sa samo jednom dozom vakcine. Zato je dobro da to sad odmah uradite, da ne biste morali da čekate da dobijete kovid propusnicu. Muka je velika jer treba da nađete najbolji recept da ovo pobedimo, da sačuvate ljudske živote“, poručila je premijerka.

Istu pesmu peva i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je ukazao da da će Srbija „pre ili kasnije“ morati da uvede kovid propusnice „da bismo spasavali zdravlje i ljudske živote“ i da je „samo pitanje momenta“ kada će se to dogoditi.

Podsetio je da u velikoj većini zemalja Evrope postoje kovid propusnice i da Srbija ako ih uvede neće biti manje demokratska država od drugih „u kojima nigde ne može da se uđe“ bez tih propusnica. On je rekao da bi ugostitetelje, ukoliko ne odobravaju uvođenje kovid propusnica, trebalo pitati da li je bolje da rade i 24 sata ali za one ljude koji su vakcinisani „ili da ne rade uopšte“.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *