Gegić o raskolu unutar SDA: „Sječa pešterskih kneževa“

275

Javnost u Sandžaku je zbunjena najnovijim unutarstranačkim sukobom u tutinskom ogranku Stranke demokratske akcije, ali i dalje nema zvaničnog saopštenja centrale SDA, jedini koji je pokušao sandžakoj javnosti da pojasni zašto je nastao razdor je novinar Albin Gegić.

Tutinac Albin Gegić je dugogodišnji medijski radnik koji je blizak stranci SDA, a jedno vrijeme je bio i direktor Televizije Tutin, dok je sada često aktivan na portalu “ttprees.rs”. On je nabrojao razloge sukoba i opravdao rukovodstva SDA i Sulejmana Ugljanina, a napao je funkcionere SDA Donje Pešteri, njegov članak prenosimo u cjelosti:

“Predsjednik tutinske opštine Salih Hot je u toku dana smijenio dvojicu pomoćnika Pajaza Jusufovića i Esada Holića, a sutra će najvjerovatnije smijeniti i Adnana Šehovića, načelnika Opštinske uprave. Već duži period članovi i simpatizeri SDA Sandžaka upiru prstom u njih da su remetilački faktor u stranci na čijem je čelu Ugljanin, ali i u lokalnoj samoupravi.

Pred same lokalne izbore prije dvije godine dvojac sa Donje Pešteri ( Jusufović i Šehović) su poput „kneževa“ pobunili stanovništvo, odnosno članove SDA na Donjoj Pešteri, ucjenjujući Ugljanina da neće glasati za SDA ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Ugljanin je to odlučno presjekao, tražeći da niko iz tog kraja ne bude na listi za odbornike.

Kada su vidjeli da je Ugljanin ozbiljan pritajili su se, a izborom Saliha Hota za predsjednika opštine „digli su ljesu na rogove“ te faktički preuzeli lokalnu samoupravu, i to je trajalo do skoro. Stanje je bilo neodrživo. Pokušali su politički da se obračunaju i sa Selmom Kučević (ćerkom rahmetli Šemsudina Kučevića), jer su procijenili da im je ona jaka politička konkurencija. Uslijedili su odlasci kod Ugljanina, mučni i teški razgovori. Naš izvor kaže da je Ugljanin doslovno Šehoviću i Jusufoviću stavio do znanja „da SDA nije mahalska stranka, te da dok je on vodi nema frakcijašenja, ucjena i da pojedinci neće biti jači od SDA Sandžaka“.

Za sutra je najavljen dolazak „londže“ sa Donje Pešteri u lokalnu samoupravu (zgradu opštine), gdje će pokušati da brane „sječu svojih kneževa“.

U gradu su dahnuli dušom kada je munjevito odjeknula vijest o smjeni, pogotovo dvojca iz Delimeđa i Baćice. Ugljanin je procijenio da će njihovim odstranjivanjem iz stranke i opštine porasti šanse da povrati biračko tijelo u gradu . Oni slove kao totalno nepopularni likovi u gradu, te svojom osionošću razbijaju redove SDA Sandžaka u samome gradu.

Čaša je prelivena kada su se okrenuli protiv Selme Kučević. Povratka više nema. Ljajićeva SDP im takođe nije naklonjena. Nihovim odstranjivanjem relaksirali bi koalicione odnose sa SDA na lokalu. I jedna i druga stranka planiraju da poprave rejting na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Atmosfera se zagrijava a politička pozornica je spremna. Aleksandar Vučić iz Beograda ćuti, pažljivo sve promatra. Čekaju se njegovi potezi.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *