Generalizacija je nedopustiva, dijaspora nije došla u domovinu da baca smeće

302

Centar za dijasporu “Mreža”, organizacija specijalizirana za uspostavljanje i razvijanje odnosa između domovine i bosanskohercegovačke dijaspore, upozorava dio medija i javnosti na neprimjerene etikete koje se ovih dana pojavljuju u javnosti.

Naime, snimak supružnika u automobilu njemačkih registracijskih oznaka, koji su bacili smeće u rijeku Usoru, izazvao je niz reakcija javnosti. Nažalost, opravdana osuda dvoje pojedinaca počela se pretvarati u nedopustiv generalizirajući stav po kojemu se nameće teza da je „dijaspora došla u Bosnu i Hercegovinu da baca smeće“.

Centar za dijasporu „Mreža“ osuđuje ovakvu vrstu etiketa i upozorava da one vode u ksenofobiju i šovinizam te doprinose atmosferi otuđenja koja razdvaja maticu od njene dijaspore koja u Bosnu i Hercegovinu ne dolazi da bi bacala smeće.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Bosnu i Hercegovinu dolazi u posjetu svojem zavičaju i rodbini, a njeno prisustvo pritom ekonomski značajno doprinosi domovini.

Centar za dijasporu „Mreža“ skreće pozornost da bi naš zajednički cilj trebao biti približavanje, a ne udaljavanje, množenje naših zajedničkih potencijala, a ne dijeljenje na temelju stvaranja umjetnih razlika.

Stoga je zbog neprimjerenog čina dvoje pojedinaca krajnje neprihvatljivo izricati presude čitavoj dijaspori te izazivati pogubnu netrpeljivost.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *