Grad budućnosti usred pustinje, za pet miliona ljudi: Cilj – najodrživiji na svetu

4

Plan preduzetnika Marka Lore je da izgradi novi grad po imenu Telosa od nule u američkoj pustinji, a po projektu danskog arhitekte Bjark Ingelsa.

Ideja je da grad bude izgrađen na nenaseljenoj lokaciji od 150.000 jutara u zapadnim Sjedinjenim Državama.

Kako se navodi u saopštenju, cilj je stvoriti novi grad u Americi koji postavlja globalne standarde urbanog života, proširuje ljudski potencijal i postaje nacrt za buduće generacije, prenosi portal Građevinarstvo.

Grad je ideja Lore, preduzetnika i bivšeg izvršnog direktora e-trgovine u maloprodaji Walmart, koji je svoj startap Jet.com prodao gigantu supermarketa za 3,3 milijarde dolara 2016. godine.

Loreov plan je da kupi veliko zemljište koje bi bilo poklonjeno zadužbini zajednice kako bi njegova sve veća vrednost mogla da finansira razvoj grada i poboljša blagostanje stanovnika.

Telosa će se graditi na zemljištu u vlasništvu zajednice i Lore objašnjava da postoji konačna količina zemlje i na to zemljište se polagalo pre nekoliko generacija – stvorene su zajednice, poreski dolari su korišćeni za ulaganje u zemlju, pa je stoga zemljište vremenom povećavalo vrednost, jer vlasnici zemljišta nisu morali da proizvode ništa ili preuzimaju rizik, tako da bi zemlja u suštini mogla da pređe iz neplodne pustinje u savremeni grad vredan milijarde, pa čak i bilione.

Zamišljeno da će u narednih 40 godina narasti do pet miliona stanovnika, organizatori imaju za cilj da do 2030. godine stvore grad za 50.000 ljudi.

Cilj je biti “najodrživiji grad na svetu” zasnovano na principima urbanih vrtnih gradova Ebenezer Hovard's Garden Cities u Velikoj Britaniji, grad bi imao gustoću od oko 33 ljudi po jutru – što je uglavnom ekvivalentno onom u San Francisku.

On smatra da će to biti moguće sa održivim građevinskim materijalima, autonomnim vozilima, električnim avionima i podzemnim kretanjem materijala.

Grad bi sadržao različite mogućnosti stanovanja koje su dostupne svima. U centru će biti izgrađen veliki toranj za posmatranje pod nazivom Ekuitism, koji će biti okružen nizom blokovskih nebodera, zamišljen kao svetionik za grad.

Ingels je osnivač BIG-a, jednog od najuspešnijih svetskih arhitektonskih studija. Nedavno je pokrenuo kompaniju za dizajn doma koja ima za cilj da ponovo zamisli način na koji gradimo svoje domove. On takođe izrađuje master plan za celu planetu kako bi dokazao da je održivo ljudsko prisustvo na planeti Zemlji dostižno postojećim tehnologijama.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.