GRADONAČELNIK CETINJA: Srpska crkva se igra s vatrom, nek svečanosti drži van Cetinja

111

Pozivam nosioce vlasti na odgovorno postupanje, poštovanje Ustava i međunarodnih akata kojima se garantuju ljudska prava i slobode, među kojima posebno ističem pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja i prvo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Postupanja kojima smo svjedočili prethodnih dana, u kojima se lične preferencije, uvjerenja i religijski svjetonazori nosilaca vlasti predstavljaju kao opšti, ukazuju na diskriminatoran odnos prema značajnom dijelu crnogorskih građana koji drugačije misle i osjećaju, što je u civilizovanim društvima nedopustivo“, saopštio je on.

Kašćelan smatra da nosioci državnih funkcija moraju pokazati posebnu senzibilnost u pitanjima koja se tiču vjere i religijskih prava, kulturne baštine, tradicije i običaja, te da njihov pristup u svakoj prilici mora biti inkluzivan i oslobođen naklonjenosti bilo kojoj vjerskoj ili etničkoj zajednici.

„Davanje državnog značaja ustoličenju vjerskog poglavara jedne vjerske zajednice i angažovanje kompletnog bezbjednosnog aparata da bi se to ostvarilo, uz otvoreno zastrašivanje građana primjenom sile jer iskazuju protest takvom dešavanju, traži građansku reakciju svakog pojedinca, civilnog društva, ombudsmana, ali i Delegacije Evropske unije i drugih predstavnika međunarodne zajednice“, naveo je on.

Kašćelan je ocijenio da događaj koji je najavljen za 4. septembar vrijeđa nacionalna i religijska osjećanja pravoslavnih Crnogoraca koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema Cetinjskom manastiru.

„Niko, niti državna vlast, niti vjerska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo Prijestonice Cetinje, ne smiju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute“, rekao je Kašćelan.

On je pozvao Joanikija da “pokaže mudrost, razboritost i poniznost u Hristu”, te da u miru i dostojanstveno, na nekom drugom mjestu, primi mitropolitsko zvanje. Kašćelan je u pismu naveo da razumije nezadovoljstvo građanki i građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se događaj zaista organizuje u Prijestonici.

„Vjerujem da će razum prevladati i da će ceremonija biti organizovana na drugom mjestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje s vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posljedice po sve“, zaključio je on.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *