Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo prijedlog o podizanju spomen-obilježja Kazani

120

Na šestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, jednoglasno je usvojen prijedlog o podizanju Spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, kao počast građanima srpske nacionalnosti koji su ubijeni tokom rata.

Grad Sarajevo će preuzeti sve aktivnosti na podizanju ovog spomen-obilježja uključujući finansiranje postavljanja, navodi se u saopćenju Gradskog vijeća.

Još u aprilu, nakon preuzimanja dužnosti, gradonačelnica Karić je najavila da će u toku njenog mandata na Kazanima biti postavljeno spomen-obilježje građanima srpske nacionalnosti ubijenima u posljednjem ratu.

Na svom Twitter profilu gradonačelnica Benjamina Karić oglasila se nakon sjednice.

“Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo Zaključak kojim se Nacrt odluke o podizanju Spomen obilježja Kazani, sa tekstom koji sam sačinila i predložila, upućuje u javnu raspravu”, istakla je Karić.

Gradsko vijeće primilo je na znanje i informaciju o prodaji službenih vozila, koja su bila u vlasništvu Grada Sarajeva, putem javnog nadmetanja – licitacije.

“Usvojen je zaključak da se sva finansijska sredstva prihodovana od prodaje automobila usmjere za podršku projektima i organizacijama”, naveli su.

Sredstva će biti usmjerena ka Zavodu za transfuziologiju, Udruzenju Obrazovanje gradi BiH i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo – Kuća za mlade.

Gradski vijećnici usvojili su i Odluku o pristupanju Projektu obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević, kojom se daje saglasnost i ovlaštenje Gradonačelnici i Pravobranilaštvu Grada Sarajeva da, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu sve potrebne radnje i aktivnosti, u cilju uspješne realizacije Projekta, kao i da poduzmu radnje na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o dopuni Odluke o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika i članova Skupštine JP „Sarajevo“ d.o.o., na period od tri mjeseca, navodi se u saopćenju Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *