GREŠKA KOJU ČESTO PONAVLJAMO: Voda koja je odstajala u čaši može vam uništiti zdravlje

92

Koliko vam se puta desilo da se noću probudite, osetitivši žeđ, te posegnete za gutljajem vode iz flaše ili nepokrivene čaše koja je odstala preko noći.

Iako vam se to čini kao dobra ideja, zapravo može biti veoma opasna. Naime, stručnjaci tvrde da se u njoj skupljaju prašina iz vazduha, a i naša slina je puna bakterija i može da kontaminira vodu i zarazi nas.

Čak i zatvorena flaša može da stvori probleme. Kad je stavimo u usta, sav znoj, prašinu, ćelije kože, izlučevine iz nosa možemo možemo prebaciti u vodu.

– Duga inkubacija sline koja dolazi sa svojim bakterijama može da kontaminira vodu od čega se čovek može da se razboli – kaže Mark Lajvi, specijalista primarne nege iz Mercy medicinskog centra u Masačusetsu i dodaje:

– Kada jednom stavite usne na flašu, tečnost treba da ispijete odmah pa flašu ili baciti ili operete (ako je staklena) – dodaje Lajvi.

Ali, budimo realni: budući da je reč o vašim vlastitim bakterijama, malo je verovatno da ćete se zaista razboleti.

Iako se niko time ne hvali, ali mnogi piju iz rabljenih čaša, krigli i flaša bez ikakvih štetnih posledica. No, svakako nije preporučljivo deliti flašu s nekim drugim.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *