Haos u Vladi Crne Gore: “Izdaja epskih razmera”, Radulović podržao Abazovića FOTO

107

Podgorica — Posle podnošenja inicijativa za smenu aktuelne vlade u Crnoj Gori, odmah su reagovali brojni političari, ali i aktuelni ministri.

Iz Demokratske Crne Gore reagovali su nakon što je GP URA predao Skupštini ovu inicijativu.

“Poslanici URA zajedno sa DPS predali inicijativu za rušenje vlade. Sprema se izdaja narodne volje epskih razmera”, navode Demokrate na Fejsbuku.

Predlog za glasanje o nepoverenju Vlade Crne Gore potpisao je 31 poslanik. Nju su podržali poslanici koalicije “Crno na bijelo”, ali i poslanici partija manjina, SDP-a, SD-a, LP-a i DPS-a.

“Kada spojite političku prevaru, političko licemerstvo, politički nemoral, politički kukavičluk i političku izdaju dobijate veliku narodnu izdaju. Izdaju epskih razmera. Izdaju veka. Izdaju kakvu ne pamti Crna Gora”, navodi se u obraćanju predsednika Demokratske Crne Gore i predsednika Skupštine Alekse Bečića.

Njegovo obraćanje građanima prenosimo integralno:

“Prethodnih dana i nedelja na sceni je najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije.

Građani Crne Gore su 30. avgusta glasali za promenu, a ne za prevaru. Crna Gora glasala je za suštinske promene, odbacivanje loših i pogubnih praksi koje su trajale 30 godina, a čiji su nosioci bili DPS i njegovi sateliti, politički poslušnici, medijske sluge i mafijaški saradnici.

Takvo opredeljenje građani Crne Gore potvrdili su i na svim lokalnim izborima od tada, a poseban pečat dale su ubedljive pobede koje smo ostvarili čak i u tradicionalnim uporištima sadašnje opozicije.

U izbornoj kampanji svi politički subjekti koji su kasnije formirali parlamentarnu većinu su jasno saopštili da sa DPS-om neće praviti bilo kakve kombinacije nakon izbora. Jasno i eksplicitno. I šta imamo sada.

Da oni koji su vam se kleli da sa DPS-om neće ići u bilo kakve varijante, a i pre samo mesec dana tvrdili da sa ovakvim DPS-om neće nikada imati bilo šta, nude takvom DPS-u da mu prinesu na tacnu slobodarske glasove građana Crne Gore i da zajedno formiraju parlamentarnu većinu. To se zove politička prevara.

Da oni koji su odbili rekonstrukciju Vlade insistirajući na ekspertskoj Vladi, sada iskazuju spremnost da zajedno sa DPS-om forimiraju političku Vladu. To se zove političko licemerstvo.

Da oni koji su jedini imali svoje političke predstavnike u Vladi, sada hoce sa DPS-om da sruše tu Vladu. To se zove politički nemoral.

Da oni koji su tvrdili da imaju spiskove DPS poslanika i funkcionera koje će da procesuiraju zbog kriminala i korupcije, sada sa tim ljudima žele zajedno da vrše vlast i odbijaju da saopšte ko im je nudio 21 milion za izdaju narodne volje. To se zove politički kukavičluk.

Da oni drugi koji su nastali na otklonu od kriminala i korupcije DPS-a i čiji su članovi decenijama šikanirani zajedno sa svima nama od tog po mnogo čemu monstruoznog sistema vladanja, sada iskazuju spremnost da razgovaraju o formiranju Vlade čiji bi ključni oslonac bio DPS. To se zove politička izdaja.

Političke funkcije su prolazne, sve to kao i mnogo drugog u životu dolazi i prolazi, pa se nešto i ponovo vraća, ali slobodu i čiste ruke kad izgubite jednom nikada više ih ne možete povratiti.

Zato, ako izdaja narodne volje dovede do toga da ponovo budem opozicioni poslanik, bice mi čast da nastavim da predvodim nepokolebljivi i hrabri narod Crne Gore svih vera i nacija, jer će ova prevara ako se kojim slučajem nasilno realizuje, trajati taman koliko i one koje su realizovali Pozitivna Crna Gora i pojedini lokalni izvođači sličnih akcija u Nikšiću, Budvi i drugim gradovima.

Aleksa Bečić može da bude sve u životu, od najobičnijeg crnogorskog radnika i rodoljuba do najvišeg državnog zvaničnika, ali izdajnik nikada. Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja.

Ja te principe ne mogu da izdam.

Ja ne mogu da izdam onog kom služim, a to je narod Crne Gore. Narod Crne Gore je jedino pravo bogatstvo Crne Gore. Ali ona manjina političkih aktera koji su sluge interesa neformalnih centara moći, zavisnici od privilegija i funkcija, ti ljudi su za prezir od strane cele Crne Gore.

Upravo njima je najviše stalo da Crna Gora svaka dva meseca upada u novu političku krizu, njima je u interesu da sav napredak koji smo napravili ostane u senci nametnutih podela i razdora.

Uzdignute glave ću i dalje stajati sa protivnicima bivšeg režima, protivnicima povratka u prošlost i protivnicima nazadnih pećinskih nacionalista – čiji je cilj uvek da nas posvađaju, podele i opljačkaju.

U ovih godinu i po dana bez obzira na zatečeno i veoma teško stanje i ogromne opstrukcije, ucene, uslovljavanja i druge poteškoće urađeno je mnogo. Ostvarena su brojna istorijska dostignuća. Ekonomski smo konsolidovali zemlju. Radili smo za platu i ništa mimo plate. Povećali smo plate, penzije, staračke naknade, uveli dečije dodatke i besplatne udžbenike, vratili naknade majkama, obezbedili veliko povećanje plata, kao i besplatno letovanje ili zimovanje za sve zdravstvene i prosvetne radnike, doneli novi Zakon o slobodi veroispovesti, izabrali novi Tužilački savet, uveli Njegošev dan kao državni praznik, obezbedili energetsku stabilnost, ispravili poluvekovnu nepravdu prema meštanima Valdanosa, razmotrili sve predloge zakona, sproveli revolucionarne promene u Parlamentu izgradivši ga u jaku i moćnu instituciju, i još mnogo toga.

Sve smo to uradili. Ali nešto nismo uradili! Nismo imali nijednu optužbu za organizovani kriminal. Nismo imali optužbe za korupciju. I izgleda nešto veoma bitno nismo uradili –Nismo čuvali sebi leđa. Nismo ušli u izdajničke dogovore. Nismo bili podmukli i pokvareni. Nismo izdali. Oni koji to planiraju uraditi krili su se iza manjina, a pojedini iza velikih koalicija.

Ne možete se ni sakriti iza bilo koga, ovo je zemlja u kojoj svi sve znaju.

Nemojte da potcenjujete građane Crne Gore, niko ovdje nije ni glup ni lud.

Vidi vas narod, vidi vas Crna Gora!

Ko se god pokušao poigrati sa voljom naroda ili ko je god potcenio narod Crne Gore doživio je veoma brzo hladan tuš. U pamet se dok još nije kasno.

A, ovo stalno obesmišljavanje i demokratije i Ustava mora prestati. I prestaće, to vam ja obećavam.

Da ponovim, lično, ako budem smenjen od strane pučista, to će mi biti velika čast i čist ću izaći pred građane Crne Gore.

Snage imam više nego ikada, a volje još više, da stanem na čelo duha 30. avgusta 2020. i povedem protivnike bivšeg režima i pećinskog nacionalizma, a sada i protivnike izdajnika, na novi put pobede evropske, razvijene, poštene, ponosne i srećne Crne Gore.

A vas ako nije sramota, izdajte narod, znaće narod da to prepozna”, navodi se u obraćanju Bečića.

Ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Jakov Milatović pozvao je Abazovića da podnese ostavku, zbog pokušaja rušenja vlade u kojoj je.

Milatović je na svom Tviter nalogu napisao da ovaj poziv upućuje u svoje i ime aktuelnih ministara, jer smatraju da bi to bilo etički.

“Imajući u vidu da je potpredsednik vlade Dritan Abazović podneo inicijativu za rušenje vlade sa onima koji su odgovorni za moralno i ekonomsko posrnuće Crne Gore, o čemu je i sam bezbroj puta govorio, smatramo da je etički da podnese ostavku u vladi koju ruši”, napisao je Milatović.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *