Hrvati se opremaju: “Nabavku ništa ne može da dovede u pitanje”

124

Zagreb — Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić odbio je danas bilo kakvu mogućnost koja bi dovela u pitanje nabavku borbenih aviona “rafal”.

On je poručio da će ugovor o tome biti potpisan do kraja godine.

“Ne vidim nijedan problem koji se sad potencira u javnosti koji bi mogao dovesti u pitanje završetak procesa nabavke višenamenskih borbenih aviona, za koju moramo svi zajedno oceniti da je uistinu obavljena na profesionalan način, i očekujem da ugovor bude potpisan do kraja godine”, rekao je Banožić, piše Poslovni dnevnik.

Zahvalio je hrvatskim saveznicima iz Amerike “koji su dali podršku celom tom procesu, dali su support jer znaju koliko znači Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo za kompletnu odbranu Hrvatske i naš geostrateški položaj”, rekao je Banožić novinarima tokom današnjeg obilaska Jadranske vojne i vazduhoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2021. u Spaladijum areni.

Ministar je to rekao odgovarajući na novinarski upit u vezi s nabavkom borbenih aviona “rafal” i da li je s američkim partnerima razgovarao o kupovini dodatne opreme za koju bi trebala dozvola SAD.

Hrvatska ima izvrsnu saradnju s francuskim saveznicima u nabavci borbenih aviona, ocenio je i dodao da su dobili “veliku podršku američkih saveznika pri izboru”.

Pitanje postoji

Po Banožićevim rečima, postoji pitanje koje se odnosi na TPT (Third Party Transfer). “Pitanje u vezi s TPT-om odnosi se na kripto module koje tehnički ima svaka vojska. Znači, u ovom slučaju TPT je pitanje opreme koje se odnosi na francusku vojsku, dakle hrvatska vojska će morati da kupi svoj modul i tako ćemo to rešiti direktno s Amerikancima”, rekao je ministar.

Na pitanje koliki je to novčani iznos između Hrvatske i SAD, Banožić je rekao kako mu je teško na to da odgovori zato što Amerikanci kao hrvatski saveznici doniraju izuzetno vrednu opremu.

“Kroz ove godine to je bio istinu veliki iznos”, rekao je i pritom zahvalio na dosadašnjoj američkoj pomoći Hrvatskoj, ali i na pomoći koja će slediti a koja će se uskoro naći na sednicama Vlade RH.

“Ta pomoć biće izuzetno značajna, i o tome smo razgovarali s Amerikancima (konferencija Američko-jadranske povelje), a odnosi se na sajbersigurnost, hibridna delovanja i razne kibernetičke aktivnosti. To je važno za hrvatsku odbranu, za sve hrvatske institucije, i uklapa nas u jedan model budućeg savezništva koji će biti od velike važnosti za Hrvatsku”, objasnio je Banožić.

Dodao je kako je na jučerašnjoj konferenciji Američko-jadranske povelje u Podstrani kod Splita učestvovalo, kako je istakao, “čak devet američkih generala”.

Ministar Banožić takođe je rekao da postoji težnja za formiranje dodatne pričuvne brigade i njeno opremanje, a u tom su pogledu “otvorena pitanja nabavke mnoge opreme, među njima i Stryker”.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *