Odgovor Memića na fotografiju Enisa Imamovića

212

Današnja objava Enisa Imamovića, tj. fotografije na kojoj sjedi u restoranu sa Usamom Zukorlićem, Jahjom Fehratovićem, Selmom Kučević i Zaimom Redžepovićem izazvala je lavinu komentara. Mnogi mediji a i istaknuti pojedinci shvatili su to kao najavu koalicije SDA-SPP za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Ovim povodom oglasio se i ministar turizma i telekomunikacije Husein Memić objavom koju prenosimo u cjelosti:

“Jasni principi od kojih SDP ne odustaje

Ovo su principi o kojima smo govorili u kampanji i koji su istovremeno bili polazna osnova za razgovore oko formiranja BNV. Mi od toga ne odustajemo. Nema potrebe da nas bilo ko plaši slikama iz skupštinskog restorana. Želimo SDA i SPP svu sreću. Mi smo naš cilj ostvarili time što smo dokazali da smo najjača bošnjačka stranka i da smo pobijedili u 4 od 6 sandžačkih opština. Relaksirano čekamo lokalne izbore na kojima ćemo pobijediti novoformiranu koaliciju SDA-SPP

Principi za koje se zalaže SDP pri formiranju BNV

1. Depolitizacija
– „Politika u političke stranke – identitetska pitanja u BNV“ – što ne znači da se Vijeće ne može baviti i drugim pitanjima ukoliko je to u skladu sa zakonima i ako za to postoji konsenzus svih koji učestvuju u radu BNV

2. Inkluzivnost
– Potrebno je postići što je moguće širi konsenzus svih lista koje su prešle izborni cenzus. Otvoriti BNV za sve pojedince, NVO i intelektualce koji svojim prijedlozima, idejama i sugestijma mogu pomoći unapređivanje njegovog rada.

3. Saradnja
– Saradnja sa institucijama u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj u cilju očuvanja, negovanja i afirmacije nacionalnog i kulturnog identitata Bošnjaka.
– Saradnja sa BNV-om Crne Gore i drugim sličnim institucijama u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.
– Povezivanje i saradnja sa bošnjačkom dijasporom – posebno kulturnim, umjetničkim i naučnim stvaraocima i njihovo uključivanje u rad BNV-a
– Formiranje kancelarija BNV-a u gradovima Sandžaka, Sarajevu, Istanbulu i dijaspori

4. Unapređivanje kapaciteta za rad BNV-a
– Izgradnja „Bošnjačke kuće“ u kojoj će biti sjedište BNV ali i svih drugih nacionalnih institucija (npr. Bošnjačkog muzeja)
– Osnivanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sjedištem u Novom Pazaru
– Formiranje redakcije na bosanskom jeziku u okiru državnog javnog servisa
– Pokretanje izdavačke djelatnosti sa mogućnošću otvaranja štamparije koja bi olakšala izdavanje knjiga, publikacija i udžbenika. Prvi kapitalni projekat će biti štampanje sabranih djela Ćamila Sijarića povodom sto godina od rođenja ovog najznačajnijeg sandžačkog književnika.

5. Jedinstvena Islamska zajednica koja mora biti jednako dostupna svima – njena potpuna depolitizacija i njeno odvajanje od bilo koje političke stranke.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *