Ide li Vučić na ustoličenje Joanikija i zašto bi morao

136

Ne računajući odlazak na sahranu mitropolita Amfilohija, za više od devet godina vlasti aktuelni predsednik Aleksandar Vučić nijednom nije bio u državnoj poseti Crnoj Gori.

Povod za susret, ali ne službeni, sa predstavnicima nove crnogorske vlasti moglo bi da bude ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Godinama unazad odnosi Beograda i Podgorice su stalno na nekoj klackalici, a varnice se ne nisu stišale ni nakon promene vlasti u Crnoj Gori. Iz zvanične Podgorice su stizale razne optužbe, od toga da se Beograd meša u unutrašnje prilike i izbore u Crnoj Gori, do navoda da je upravo Crna Gora meta projekta „velike Srbije“.
Trenutna, aktuelna tema međusobnih optužbi je ko koga ponižava, ko može ili ne može to da uradi čak i da želi…

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, jedino je Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik Srbije, bio u zvaničnoj državnoj poseti Podgorici. To je bilo 2013, a tri godine kasnije primio je u Beogradu, tada aktuelnog crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića. I to je bilo sve od poseta.

S druge strane, aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji praktično od 2012. vuče sve konce u Srbiji, nijednom nije bio u službenoj poseti Crnoj Gori. Jedina zabeležena poseta je njegov dolazak zbog sahrane mitropolita Amfilohija.

Razlog za ponovni dolazak u Crnu Goru prema saznanjima Nove moglo bi biti ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija. Tome u prilog ide i poruka koju je srpskom predsedniku, na društvenim mrežama, uputio predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

On je naime, na svom Tviter nalogu, uz poruku da Vlada na čijem je čelu nikada nije nikoga ponižavala, niti to ima nameru, napisao između ostalog da se raduje najavljenom susretu „pre svega zbog dobrobiti naroda koji živi u obe države. Uz tu poruku premijer Crne Gore je označio tviter nalog predsednika Srbije.

Zvanično, iz kabineta predsednika Vučića, još nije objavljena informacija da li će predsednik Srbije prisustvovati ustoličenju mitropolita ili ne.

Spoljno politički analitičar Boško Jakšić za Novu kaže da sve to deluje krajnje neobično i ukazuje na ozbiljnu anomaliju u odnosima dve zemlje.

„Ako prioritet dve države imaju crkvena, a ne državna pitanja, onda to dovoljno govori o anomaliji u tim odnosima. Dakle predsednik Vučić nije otišao u državnu posetu Crnoj Gori, a odlazi jednim crkvenim povodom, zbog ustoličenja mitropolita Joanikija“, ocenjuje Jakšić.

Podseća i da je cela kriza u odnosima Vučića i nove Vlade CG na neki način nastala nedopustivim mešanjem crkve, i jedne i druge, u državne poslove.

„U takvim okolnostima onda ovo ništa ne iznenađuje. Ono što sam još video je da su i Beograd i Podgorica došli do toga da američki ambasador apeluje na njih da na neki način normalizuju odnose. To je još jedna ilustracija odnosa koji nisu normalni“, zaključuje naš sagovornik.

Činjenicu da Aleksandar Vučić do danas, punih devet godina, nije otišao u zvaničnu posetu Crnoj Gori ocenjuje kao potpuno nenormalnu.

„Takva jedna poseta može da bude okidač da se poremećeni odnosi poprave. On, međutim, nije pokazao želju da aktivira takav jedan mehanizam normalizacije. I onda njegov odlazak u Crnu Goru povodom ustoličenja mitropolita tim više štrči u odnosu na neku normalu koja bi trebalo da bude“ kaže Jakšić.

Sagovornici Nove iz diplomatskih krugova kažu da postoji praksa u diplomatiji prema kojoj Vučiću kao šefu države poziv treba da uputi predsednik Milo Đukanović. Da to ipak nije razlog neodlaska u Crnu Goru pokazuje i sve ono što se dešavalo oko posete premijerke Ane Brnabić Crnoj Gori.

Ona je od crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića dobila poziv da dođe, ali na njega nikad nije dogovorila. Obrazloženje Vučića je bilo da nju u Podgorici nema ko da sačeka, aludirajući na odluku CG da iz zemlje protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Premijerka Srbije se ipak našla na podgoričkom aerodromu kada je u ime Vlade Crnoj Gori uručila donaciju vakcina protiv kovida 19. Sačekao ju je premijer Zdravko Krivokapić sa saradnicima.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *