Ima mrtvih i u Turskoj i Belgiji VIDEO

86

Ankara — Najmanje dve osobe su poginule, šest osoba se vodi kao nestalo nakon što su obilne kiše pogodile tursku severoistočnu obalu Crnog mora.

Obilne padavine izazvale su poplave i klizišta.

Snažan pljusak pogodio je provinciju Rize i prouzrokovao pomeranje automobila i urušavanje niza kuća, prenosi agencija AP.

Telo 75-godišnje žene pronađeno je među ruševinama njene trospratne kuće u okrugu Muradie u mestu Rize, dok su njen suprug i još jedan muškarac prijavljeni kao nestali.

Spasilački timovi upućeni u region tragali su za ukupno šest osoba u tri okruga za koje se još uvek ne zna gde su.

Kako se navodi, u misiji spasavanja i traganja za nestalima pomažu i psi tragači i ronioci.

Turski crnomorski region često pogađaju razorne kiše i bujične poplave.

Obilne padavine dovele su do poplava i u Belgiji u kojima je uništeno na hiljade kuća, a najmanje dve osobe su izgubile život.

“Našu zemlju trenutno pogađaju ekstremne kiše. Duboko saosećamo sa svim pogođenim porodicama i lokalnim vlastima”, poručio je belgijksi premijer Aleksander de Kro.

U nekolko provincija, uključujući Lijež i Namur, proglašena je vanredna situacija i evakuacija nakon što je voda probila rečna korita. Zaustavljene su i pojedine železničke linije, a zbog vode su zatvoreni i drumski putevi koji vode ka Holandiji.

Belgijske vlasti su danas aktivirale Mehanizam EU civilne zaštite koji omogućava da se u zemlju hitno dopremi materijal i ljudstvo za suzbijanje poplava. Francuska je odmah najavila da u Belgiju šalje tim od 40 spasilaca i helikopter.

”Moje misli su sa porodicama žratva razornih poplava kako u Belgiji tako i u Nemačkoj, Luksemburgu i Holandiji, i sa svima koji su izgubili svoje domove. EU je spremna da pomogne”, poručila je dans predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

https://www.youtube.com/watch?v=RI3qlo2AcGk
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *