Ime Mila Đukanovića pomenuto u još jednom dokumentu: Ima veze s Koza nostrom

133

Podgorica — Posle pominjanja u Pandora papirima, predsednik Crne Gore Milo Đukanović pomenut je i u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu.

Đukanovićevo ime našlo se naime u predmetu protiv bivšeg albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija i nekoliko italijanskih državljana, koji se sumnjiče za pranje više od 20 miliona evra, javila je Radio-televizija Crne Gore.

U dokumentu istražnog sudije Alfreda Montalta, koji je objavljen na portalu crnogorske televizije, osim crnogorskog predsednika, pomenut je i njegov brat Aco Đukanović, koji je pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Izveštaj o istražnim radnjama suda u Palermu sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog i ,talijanskog državljanina Danijelea Kestagaljija u kome Tači pominje Đukanovića u kontekstu intervencije da bi se preko “predsedničke banke” iz Crne Gore obavila međunarodna isplata.

U izveštaju se navodi da su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsednik i njegov brat 2006. godine i kasnije učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izveštaj o preliminarnim istražnim radnjama 4. novembra ove godine.

Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samarkiu, navodeći da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra.

Samarkiu je za Portal Radio-televizije Crne Gore rekao da se Crna Gora pominje na nekoliko stranica u izveštaju, da je pomenut i Đukanović, ali da je teško dati neke detaljnije komentare u ovom trenutku.

Prema ovom dokumentu, Rezart Tači je sarađivao sa osobama koje su pod istragom policije u Italiji, a koje su u junu radi dogovora sa njim kako da se sprovedu operacije došle u Albaniju preko Crne Gore.

Oni se sumnjiče da su sarađivali za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra u pranju novca 22.340.285 evra, preko Banke delo stato, zatim Alfa banke u Tirani i kupovine argetinskih obveznica.

Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovjek u Albaniji. Jedno vreme bio je i vlasnik italijanskog Fudbalskog kluba Parma.

Povodom ovog sudskog dokumenta iz Palerma, portal Radio-televizije Crne Gore uputio je pitanja Kabinetu predsednika Crne Gore, ali im, kažu, odgovor još nije stigao.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *