Inspekcija naložila povratak profesora na posao, DUNP odbio

91

Inspekcija rada odložila je izvršenje rešenja o prestanku radnog odnosa profesora Fadila Škrijelja i Mersudina Mulića na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i naložila toj visokoškolskoj ustanovi da ih vrati na posao, saznaje radio Sto plus.

Autor: Nikola Kočović

U rešenju inspekcije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da Državni univerzitet treba da im omogući “ostvarivanje prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa”, a sve do pravosnažne odluke Osnovnog suda pred kojim je pokrenut radni spor.

Vanrednim nadzorom 27. avgusta inspekcija je utvrdila da su Škrijelju i Muliću rešenja o prestanku radnog odnosa doneta na osnovu razloga utvrđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, odnosno, jer poseduju i rade u privatnim ordinacijama.

“Pravilnikom o radu Državnog univerziteta i ugovorom o radu nije utvrđeno da je obavljanje privatne prakse od strane zaposlenih razlog za prestanak radnog odnosa”, navodi se u rešenju inspekcije rada.

Profesori Mulić i Škrijelj kazali su radiju Sto plus da je Državni univerzitet odbio da postupi po tom rešenju i vrati ih na posao.

“U pravnoj službi Univerziteta su nam rekli da rektor Miladin Kostić neće da postupi po rešenjima i vrati nas na posao. Nakon toga smo podneli pisani zahtev da se on izjasni o tome i čekamo njegov odgovor kako bismo se obratili svim nadležnim instancama”, izjavio je Škrijelj.

Sa Državnog univerziteta su nam saopštili da ne postupaju po rešenju inspektora jer je “veoma nejasno i neprecizno” i da u njemu nije naveo “koje je to pravo zaposlenog povređeno”.

“DUNP ne može da postupi po rešenju inspektora jer postupa po rešenju Osnovnog suda u Novom Pazaru. Inspektoru je prilikom donošenja rešenja bilo poznato da je Osnovni sud odbio zahteve Mulića i Škrijelja za određivanje privremene mere odlaganja rešenja o prestanku radnog odnosa jer ničim nisu dokazali da su njihova prava ugrožena, odnosno, da su nezaposleni i da ne obavljaju nikakvu delatnost”, odgovorili su sa Univerziteta.

Sa te visokoškolske ustanove saopštili su i da je rešenje suda postalo pravosnažno pre rešenja Inspekcije rada, a da bi Univerzitet postupio po tom rešenju Inspekcije “trebalo je izričito konstatovati da rešenje suda nema pravno dejstvo”.

Podsećamo da su Škrijelj i Mulić ranije optužili rektora Kostića da je njih i profesoricu Veru Vukanić, kako su rekli, nezakonito otpustio.

Oni su smatrali da im se Kostić na taj način “sveti i kažnjava ih”, jer su od Ministarstva prosvete zatražili tumačenje da li Kostić, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, sa 68 godina starosti ima pravo da se kandiduje i bude rektor Univerziteta.

Kostiću, koji funkciju rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru obavlja od 2012. godine, mandat ističe 1. oktobra, a na toj poziciji će ga naslediti Bratislav Mirić.

Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *